Kipróbáltuk a Bang & Olufsen első hordozható hangszóróját

A skandináv high-end gyártó termékei biztosan nem kacsintanak rád minden sarkon, melynek az az igen egyszerű oka, hogy a B&O-cuccok nem olcsóak. Ezzel túl is estünk a problémás részen, melyen kívül a BeoPlay A2-nek igazából nem sok szégyellnivalója akad. Egy dologban például egyenesen verhetetlen: stílusa, az nagyon van neki.

Persze a külső megítélése erősen ízlés dolga, ezért természetesen csak a saját nevünkben nyilatkozhatunk, de nekünk a tesztelésre kapott terepzöld A2 a barna bőrszíjjal együtt nagyon bejött. Az anyaghasználat kicsit azért meglepett minket, hiszen egy ekkora nevű gyártótól szokatlannak tűnhet, hogy elegáns alumínium helyett főleg műanyag alá rejtik a tartalmat, de így legalább nem karcolódik túlzottan a cucc és bár középen megragadva meglehetősen könnyű benyomni a hangszóró felületét, összességében nem nagyon van kedvünk panaszkodni.

Az összeszerelés minősége miatt sem tudjuk negatív jelzőkkel szaporítani a cikket. Az A2 egy markosabb felhasználó kezében sem recseg-ropog, minden illesztés mértani pontossággal simul a készülékházra.

A gombok elhelyezésével viszont már nem feltétlenül tudunk egyetérteni. A kezelőszervek az alumíniumból készült káván helyezkednek el, kitapintani őket a hajszálpontos illesztéseknek és a csiszolt felületnek köszönhetően majdhogynem lehetetlen, így mindenképpen látnod kell, hol babrálsz éppen. Ez főleg a JBL készülékeken lévő, vaktában is könnyedén tapintható gombokhoz szokott felhasználóknak lehet zavaró.

A külső mellett van még valami, amiben a BeoPlay A2 nagyon nagyot megy: az üzemideje ámulatba ejtő! Hangerőtől függően a kütyü akár 24 órán keresztül is működőképes, ami szinte példátlan a hordozható szegmensben. Magyarul; ha egy szép és kitartó hangszórót szeretnél útitársnak, akkor elkezdhetsz szemezni a tesztalannyal, mert ilyen téren a kicsike igen jól teljesít.

A forrást 3,5 mm-es jack-csatlakozón és – természetesen – bluetoothon keresztül szabadíthatod rá a készülékre, és ha az utóbbi lehetőséget választottad, azt is észre fogod venni, hogy a hatótáv valami elképesztő. Tiszta időben, nyílt terepen 28-30 lépés távolságból is reccenés nélkül zenél a kis masina, ami szintén igen szép tőle.

Most pedig térjünk rá egy másik nagyon fontos kérdésre: hogy szól a cucc? A készülékház négy aktív és két passzív hangsugárzót rejt, melyeket két darab 30 W-os erősítő noszogat. Ezekre a számokra könnyen lehetne legyinteni, de csak addig, amíg meg nem szólal a masina. Az A2 ugyanis meglepően jól teljesít, a zenét ráadásul két irányba is sugározza, amit a B&O True360 hangnak hív (mivel szerintük 360 fokban dalol az A2), de ez szerintünk már inkább reklámszöveg, mint száraz tény, hiszen oldalirányból közelítve azért hallhatóan gyengébb a hangszóró teljesítménye.

Az A2-nek minden műfaj jól áll. Pontosan, tisztán szól, egyedül a mélyhangok tekintetében lehet egy kis hiányérzete azoknak a felhasználóknak, akiknek volt már szerencséjük testközelből bevizsgálni az elegáns BeoPlay mellett szinte szörnyszülöttnek tűnő JBL Extreme által megszólaltatott – és talán már kicsit túl hangsúlyos – basszusokat. Az RnB, a house és a hard techno tehát nem az A2 műfaja, de a pop, a rock és a komolyzene tételeinek jobban áll a BeoPlay visszafogottsága, mint az említett JBL masszív ősereje.

Ahogy a cikk elején jeleztük, a BeoPlay A2 gyenge pontja az ára. Amikor 50 ezer forint körüli összegért már simán hozzájuthatsz egy jól teljesítő bluetooth hangszóróhoz – ennyiért már több márka is kínál vízálló készülékeket –, akkor indokolt a kérdés, hogy megér-e neked a jól csengő név, a szemet gyönyörködtető dizájn, az epikus üzemidő és a kiegyensúlyozott teljesítmény 120 ezer forintot.

A BeoPlay A2 jóképű, okos, potens készülék, kifogástalan pedigrével, ennek megfelelően az árát is rendesen megkérik. Ha hajlandó vagy az említett előnyökért kicsit mélyebbre nyúlni a pénztárcádban, ám legyen! Ezzel a hangszóróval nem lősz mellé.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon