Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Hubble űrteleszkóp legutóbb épp azt a missziót kapta, hogy kémkedjen egy 237 fényév távolságra lévő csillag körül, ugyanis jó esély van rá, hogy betekintést nyerhetünk egy bolygórendszer születésébe.

A HR 4796 A csillag nagyon fiatal, mindössze 8 millió éves – összehasonlításképp: a dinoszauruszok a triász időszakban, azaz 230 millió éve jelentek meg –, Napunk pedig nagyjából 4,6 milliárd éves, ahogyan bolygónk is.

A serdülő csillagot – amely bináris rendszerben van a HR 4796 B nevű vörös törpével – és annak poros gyűrűjét már eddig is láthattuk, így az űrszonda korábbi felvételei alapján nyilvánvaló volt, hogy az objektumot egy fényes, keskeny gyűrű veszi körül. De a Hubble friss képei új információkkal is szolgálhatnak, arról nem is beszélve, hogy milyen elképesztően művészi – már-már filmbe illő – látványt nyújt:

A HR 4796 A, „élettársa”, a HR 4796 B, és a kolosszális porgyűrű

A The Astronomical Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a törmelék gyűrűje körülbelül 240 milliárd kilométer átmérőjű lehet, és mintegy 11 milliárd kilométerre húz el a Napunknál mintegy 23-szor fényesebb HR 4796 A-tól. Továbbá az sincs kizárva, hogy a csillagot egy még azonosítatlan bolygó gravitációs ereje zárja körbe a porral, és ez felelős a rendkívül széles porgyűrű létrejötte miatt is.

Kiragadva a lényeg

Az ilyen csillagok tanulmányozása egyébként azért is kiemelt tudományos jelentőségű, mert segíthet nekünk jobban megérteni a Naprendszerünk kialakulásának fázisait – ugyanis nagyon is elképzelhető, hogy a csillagrendszerünk égitestjei is a Nap körüli por- és gázlemezben alakulhattak ki, és talán a folyamat más csillagoknál is hasonlóan zajlik le.

Ezt is ajánljuk:

 

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.