Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

"Kedves Ügyfelünk! A havi mobilnet keret elfogyott. Az internet a következő számlázási időszak második napjától vagy adatjegy vásárlását követően lesz elérhető". Ezt a három mondatos horrortörténetet valószínűleg mindenki ismeri, aki vett már a kezébe okostelefont, amit törvényszerűen követ a hitetlenkedő fejrázás, miközben megpróbálod végiggondolni, hogyan fogyhatott el az x gigabájtos adatkereted a hónap feléig.

Wifi helyett véletlenül mobilinterneten töltötted le az Asphalt 8-at a telódra? Részegen elkezdtél full HD felbontású videókat nézni a PornHubon? Benyomtad a Deezeren Frank Sinatra összes számát, aztán elaludtál? Ezek a kínzó kérdések mostantól megszűnnek, ugyanis a Datally alkalmazás minden kérdésedre választ ad.

A Google által kiadott app egész pontosan a következőket tudja:

  • Nyomon követhetjük, hogy melyik alkalmazás mennyi adatkeretet használ, és ezt valós időben is kijelzi nekünk
  • Egy gombnyomással kikapcsolhatod az összes háttérben futó adatforgalmat, így csak az aktuálisan megnyitott alkalmazás fér hozzá a mobilinternethez
  • Alkalmazásonként beállíthatod, hogy melyik használhatja az adatkeretet és melyik nem
  • Szól, ha van a közelben elérhető wifi, így nem kell a drága mobilnetet használnod
  • És tippekkel lát el, hogyan optimalizálhatnád az adatforgalmadat

Persze az Android ezeket a funkciókat már nagyrészt eddig is tudta, de az biztos, hogy egy alkalmazáson belül sokkal átláthatóbb, ezáltal sokkal hatékonyabban is használható, mintha a zegzugos menüben kéne mindent kikeresned.

A Google-nek egyébként nem ez az egyetlen trükkje, amivel rengeteg adatforgalmat takaríthatsz meg, a Chrome mobilos verziójában például egy gombnyomással megtakaríthatod az adatforgalmadnak majdnem a felét.

(Nyitókép: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.