Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

De hát csak be kell szorozni héttel, nem? Nos, a helyzet ennél kicsit bonyolultabb, de segítünk a végére járni.

Hogy miért nem lehet egyszerűen felszorozni a kutyák korát valamennyivel, hogy megkapjuk az "emberi" korukat, arra nagyon egyszerű a válasz: az egyes kutyafajták nem ugyanolyan ütemben öregszenek, de a testméretük alapján nagyjából el lehet őket különíteni négy különböző csoportba.

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy általánosságban minél kisebb termetű egy kutya annál lassabban öregszik, vagyis annál hosszabb a várható élettartama. Hogy pontosan mennyi az annyi, ahhoz a legpontosabb meghatározást Jesse Grady állatorvos adta a The Conversationben megjelent cikkében, az általa készített táblázatból bárki könnyedén kiszámolhatja, hogy mennyi idős a kutyája emberévekben (meg persze azt is, hogy ő hány éves lenne, ha kutya lenne). A sárga vonal jelzi a kistermetű kutyák korát, a rózsaszín a közepes termetűekét, a kék vonal a nagy kutyákra vonatkozik, a zöld pedig az óriás termetűekre.

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ez is csak megközelítő becslés, hiszen ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is számos faktor közrejátszhat a valós életkor alakulásában, például a táplálkozás vagy hogy mennyire aktív életet élnek.

(Nyitókép: Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.