Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az alábbi videót Matthew Brennan posztolta ki lelkesen Twitterre, amelyen az látható, hogy a Csengtu Suangliu nemzetközi repülőtéren található kioszk automatikusan felismeri az arcát, majd tájékoztatja a járata állapotáról és a megfelelő kapu felé irányítja.

Matthew Brennan on Twitter

Wow! China Airport face recognition systems to help you check your flight status and find the way to your gate. Note I did not input anything, it accurately identified my full flight information from my face! https://t.co/5ASdrwA7wj

Egy ilyen eszközt a világ számos országában kitörő ovációval fogadnának, az állampolgárokat folyamatosan megfigyelő és pontozó Kínában viszont eléggé ambivalens érzés ilyesmit látni. Főleg annak tudatában, hogy több millió embert gyakorlatilag fogva tart az állam, ugyanis az alacsony társadalmi pontszámuk miatt repülő- és vonatjegyet sem vehetnek.

A videó legijesztőbb része viszont az, hogy Brennan nem kínai állampolgár, a gép mégis felismeri az arcát, ami egyrészt azt jelenti, hogy mindenki, aki Kínába megy, automatikusan bekerül az adatbázisba, másrészt meg arról is elég jól árulkodik, hogy mekkora hatalmas számítási kapacitása lehet a kínai arcazonosító rendszernek, ha a több milliárd kínai mellett még a külföldieket is számon tudják tartani.

A twitteres hozzászólások között amúgy ennél meredekebb sztorikat is lehet olvasni a kínai rendszer hatékonyságáról, az egyik kommentelő állítása szerint például miután az egyik barátja tilosban ment át az úton, a büntetést automatikusan levonták a bankkártyájáról.

(Fotó: SimonQ/Flickr)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.