Az MIT kutatói olyan alkalmazást fejlesztettek, ami a gépi tanulás segítségével képes azonosítani az ételek hozzávalóit mindössze egyetlen (a kész ételről készült) fotó alapján.

Ehhez a kutatók először is feltöltöttek egy hatalmas recept-adatbázist a különböző ételek összetevőivel, majd a recepteket egy neurális hálózat az ételekről készült fotókhoz rendelte. Ezzel a módszerrel az alkalmazás olyan, a gépek számára szinte értelmezhetetlen dolgokat is képes volt felismerni, mint hogy egy étel olajban sült vagy füstölt.

Persze a program még nem tökéletes, hiszen ahogy a videón is látható, a világ egyik legegyszerűbb ételének, az amerikai cukros sütinek a tizenegy összetevőjéből mindössze nyolcat tudott azonosítani. Számszerűsítve: az alkalmazás az esetek 65%-ban találta el a receptet, vagyis ha csak erre támaszkodnál, akkor még simán lehet, hogy sóskafőléket fogsz csinálni epertorta helyett, de továbbfejlesztve egy borzasztóan hasznos dolog sülhet ki belőle.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ez történik az asztronautákkal, amikor bekapcsolják az ISS hajtóműveit

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés