Ilyen még soha nem történt: egy gép elhitette magáról, hogy ember
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mit szólnál hozzá, ha valamelyik chat partneredről, akivel élőben még sohasem találkoztál, kiderülne, hogy robot? Mostantól érdemes lesz jobban odfigyelned, mert egy orosz csapat olyan gépet alkotott, amelynek sikerült teljesítenie a mesterséges intelligenciák tesztelésére használt Turing-tesztet  a történelem során először.

Az Alan Turing által az 1950-es években kitalált teszt nagyon egyszerű: az emberekből álló zsűrinek öt perc áll rendelkezésére, hogy kérdéseket tegyenek fel szöveges formában a mesterséges intelligenciának és egy embernek, ha pedig az idő leteltével a zsűri legalább harminc százaléka nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy a két beszélgetőpartnere közül melyik az ember és melyik a gép, akkor a gép tejesítette a tesztet.

Az oroszok által alkotott mesterséges intelligenciának a zsűri 33 százalékával sikerült elhitetnie, hogy ő egy Eugene Goostman nevű tizenhárom éves fiú, ezzel pedig sikeresen teljesítette a tesztet.

Ha most azt gondolod, hogy ez hülyeség, akkor nem vagy teljesen egyedül: a módszert számtalan kritika érte az elmúlt évtizedekben, de a tény, hogy hatvan év alatt Eugene volt az első, aki sikeresen teljesítette a Turing-tesztet, mégis óriási mérföldkőnek számít a mesterséges intelligencia kutatásában. Olyannyira, hogy többen azonnal meg is kongatták a vészharangot, mondván, ha a mesterséges intelligencia már ennyire fejlett, az jelentős informatikai biztonsági kockázatokat hordoz magában, amire nem árt időben felkészülni.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.