Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az asztronautáskodás egyik legproblematikusabb része a mikrogravitációhoz való alkalmazkodás: a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő űrhajósok szervezetét alaposan megviseli az elenyésző gravitáció, ami miatt az izmaik sorvadásnak indulnak és a testhosszuk is jelentősen megnyúlhat. Bár az űrhajósok a negatív hatások kivédése érdekében folyamatosan edzésben tartják magukat, ha túl sok időt töltenek ilyen környezetben, az is előfordulhat, hogy a Földre visszatérve lábra sem tudnak állni.

Ezt történt például tavaly Scott Kellyvel is, aki az ISS-en való egy évnyi vendégeskedés után néhány lépést is csak nehezen tudott megtenni. Egyszóval az űrhajósok általában fel vannak készülve a kellemetlen mellékhatásokra, de ami Norishige Kanaival történt, az még ehhez képest is annyira meglepő volt, hogy kisebb szenzáció lett belőle.

A japán űrhajós ugyanis az űrállomáson eltöltött három hét után megmérte magát, és meglepődve tapasztalta, hogy

Az eredmény annyira meglepte, hogy azonnal tele is kürtölte vele az internetet egy Twitter-poszt formájában, ahol annak az aggodalmának is hangot adott, hogy visszafelé esetleg nem fog beférni a Szojuzba, amiben az űrhajósok nagyjából úgy ülnek, mint egy konzervdobozban.

A híroldalak természetesen azonnal ráugrottak a sztorira, a BBC például szakértők segítségével próbálta megválaszolni, hogyan lehetséges ilyen mértékű növekedés, és hogy Kanai emiatt örökre ott ragad-e az ISS-en. A választ végül maga az asztronauta adta meg, aki néhány nappal később újra lemérte magát, és kiderült, hogy

Valójában ugyanis csak két centit nőtt, ami ilyen körülmények között teljesen természetes, így amiatt sem kell aggódnia, hogy befér-e az őt hazahozó űrhajóba.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.