Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szoktunk viccelődni vele, hogy ezért vagy azért még a vesénket is eladnánk, de azt nem hittük volna, hogy van, aki tényleg meg is teszi.

Márpedig egy kínai tinédzser tényleg megtette. Wang Shangkun 17 évesen nagy kanállal habzsolta az életet, így 2011-ben "kinek kell két vese?" felkiáltással eladta az egyik veséjét, hogy a pénzből vegyen egy iPad 2-t és egy iPhone 4-et. Wangot az interneten találta meg egy szervkereskedő, aki húszezer jüant, vagyis mai árfolyamon számolva 816 ezer forintot ajánlott az egyik veséjéért cserébe. A műtétet teljesen illegálisan végezték el, és miután a dolog napvilágra került, a szervkereskedő banda kilenc tagját letartóztatták.

De Wang sem sokáig élvezhette az újdonsült iPhone-ját: néhány hónappal később a szakszerűtlenül elvégzett beavatkozás és a műtét utáni kezelések elmaradása miatt veseelégtelenség lépett fel nála, így folyamatosan dialízisre van szüksége, ami miatt jó eséllyel egész életében ágyhoz lesz kötve. A srác ezt leszámítva is elég rossz üzletet kötött, ugyanis a Gizmodo szerint a fekete piacon manapság akár 366 ezer ausztrál dollárt, vagyis kábé 72 millió forintot is fizetnek egy veséért - azaz több mint nyolcvanszor annyit, mint amennyiért Wang hajlandó volt tönkre tenni az életét.

(Forrás: Vice, Nyitókép: David Martyn Hunt/Flickr)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.