Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A biztonsági szakértők által kedden leleplezett Heartbleed bugot kihasználva elméletben bárki hozzáférhet az interneten használt jelszavainkhoz, sőt, akár a banki azonosításhoz szükséges adatainkhoz is. Itt az ideje jelszót váltani.

Dióhéjban a lényeg: a Google és a finn Codenomicon biztonsági szakemberei kedden egy olyan biztonsági rést lepleztek le, amellyel az OpenSSL titkosítási szabvány egyik (igen elterjedt) verzióját kijátszva hozzá lehet férni a felhasználó és a szerver közötti titkosított kommunikációhoz.

Mivel a módszer semmilyen nyomot nem hagy maga után, így egyelőre nem világos, hogy a Google és a Codenomicon előtt tudott-e egyáltalán bárki a hibáról, és a szolgáltatók már elkezdték befoltozni a biztonsági réseket, de a szakemberek azt javasolják, hogy a biztonság kedvéért érdemes azonnal jelszót változtatnunk az összes oldalon, amit használunk. Az internetbankoknál kicsit más a helyzet, hiszen a legtöbb bank ma már jóval biztonságosabb, több lépcsőből álló biztosítási rendszert használ a netes tranzakciók azonosítására.

A Mashable egyébként elég áttekinthető formában gyűjtötte össze, hogy pontosan mely oldalak érintettek, de ugyanezt a LastPass oldalán is egyszerűen ellenőrizhetjük. A jelszavaidat egyébként nem csak az érintett oldalakon érdemes lecserélni, hanem mindenhol, ahol ugyanazt a jelszót használtad – kivéve, ha még mindig Windows XP-t használsz, mert akkor már úgyis mindegy.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.