Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudjuk, hogy a rakétaépítés relatíve költséges hobbi, de azon azért eléggé megdöbbentünk, amikor megtudtuk, hogy a rakéta orra - ami a rakományt védi - hatmillió dollárba, vagyis másfél milliárd forintba kerül.

A rakétaorr a dolga végeztével ketté válik, majd visszazuhan a tengerbe, és rendszerint ott is marad, ami azért eléggé magas élet, ha azt nézzük, hogy mennyibe kerül egy ilyen cumó. Vagy ahogy Elon Musk megfogalmazta: ha lezuhanna hatmillió dollár az égből, nem próbálnád meg elkapni? Mi biztos, hogy már rohannánk is a világ legnagyobb halászhálójával, és így tett a SpaceX is.

Falcon fairing half as seen from our catcher's mitt in boat form, Mr. Steven. No apparent damage from reentry and splashdown.

468.6k Likes, 4,507 Comments - Elon Musk (@elonmusk) on Instagram: "Falcon fairing half as seen from our catcher's mitt in boat form, Mr. Steven. No apparent damage..."

A legutóbb fellőtt Falcon-9 orrkúpját navigációs rendszerrel és kisebb hajtóművekkel szerelték fel, így zuhanás közben a megfelelő helyre tudták irányítani. Az orrkúp darabjai a zuhanás utolsó fázisában kis ejtőernyőkkel ereszkedtek, így a SpaceX hajójának (Mr. Steven, így hívják a hajót. Mondtuk már, hogy imádjuk Elon Muskot?) nem volt más dolga, mint hogy odamenjen, és egy hatalmas hálóval elkapja őket.

Going to try to catch the giant fairing (nosecone) of Falcon 9 as it falls back from space at about eight times the speed of sound. It has onboard thrusters and a guidance system to bring it through the atmosphere intact, then releases a parafoil and our ship, named Mr. Steven, with basically a giant catcher's mitt welded on, tries to catch it.

651.3k Likes, 14.4k Comments - Elon Musk (@elonmusk) on Instagram: "Going to try to catch the giant fairing (nosecone) of Falcon 9 as it falls back from space at about..."

Ez ugyan nem sikerült tökéletesen, ugyanis az orrkúp egyik fele néhány száz méterrel célt tévesztett, és a tengerben landolt, de ha azt meg tudták oldani, hogy a rakétáik első fokozata visszatérjen és épségben landoljon, akkor szerintünk ez is össze fog nekik jönni előbb-utóbb.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.