Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A New Horizons űrszonda január elsején húz el az Ultima Thule mellett, ami a legtávolabbi objektum, amihez valaha űrszondát küldtünk. A NASA TV viszont nem fogja élőben közvetíteni a jeles eseményt.

Ami azt illeti, a New Horizons-t nem teljesen szándékosan küldtük az aszteroidához, hiszen az űrszonda elsődleges küldetése a Plutó és annak holdja, a Charon alapos feltérképezése volt, de mivel a New Horizons-ban a dolga végeztével még maradt elég kraft, az amerikai űrügynökség új feladattal bízta meg.

Na de miért nem közvetíti a NASA ezt az igencsak fontos eseményt? A rövid válasz az, hogy Trump, az amerikai elnöknek ugyanis a mexikói határra építendő kerítés miatt sikerült annyira összevesznie a költségvetésen a demokrata többségű kongresszussal, hogy a költségvetés nem lett időben elfogadva. Ennek következményeként az amerikai államigazgatás nagy része leállt, többek között a NASA dolgozóinak a 95%-a is kényszerszabadságon van.

Aki nem szeretne lemaradni a jeles eseményről, az elvileg a John Hopkins Egyetem Youtube-csatornáján követheti majd élőben, de valószínűleg így nem kapunk olyan profi műsort, mintha a NASA közvetítené. Az Ultima Thule megközelítésének egy másik érdekes vonzata, hogy a Queen gitárosa, Brian May (aki nem mellesleg diplomás asztrofizikus, bizony ám!) egy teljes új dalt dobott össze a New Horizons tiszteletére, amit szintén január elsején mutat be a nagyközönségnek. Ezt is nagyon várjuk, addig is itt egy kis ízelítő belőle:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.