Luther Márton 1517. október 31-én levelet írt Albert mainzi püspöknek, amelyben tiltakozott a búcsúcédulák árusítása ellen, közben pedig megfogalmazott egy 95 tételből álló dokumentumot is, amelyet amellett, hogy csatolt a levélhez, a wittenbergi Vártemplom kapujára is kitűzött.

Mindez közel 500 éve történt. És hogy azóta milyen sok idő is telt el, kiválóan jelzi az, hogy a Hessen-Nassau Evangélikus Egyház a reformáció kezdetének 500. évfordulója tiszteletére kifejlesztett Alexander Wiedekind-Klein mérnökkel és médiaművésszel közösen egy robotpapot, amelyet – hol máshol – Lutherstadt Wittenbergben állítottak szolgálatba. Bumm.

A robopap az óváros egyik templomában végzi áhítatos munkáját: istentiszteletet nem tud tartani, de az áldást úgy szórja, mintha csak a Mónika-show-ban múlatná az időt. Beszél németül, angolul, franciául, spanyolul és lengyelül, szent szavait pedig akár ki is nyomtatja a földi halandónak. Na és a megjelenése? Hát az nem túl bizalomgerjesztő:

Teste nagy része egy fémdobozból áll, amelybe egy képernyő van beépítve. Van feje, szemöldökét és a szemét fizikailag is képes mozgatni, száját csupán digitálisan. Egyszóval igencsak furcsa benyomást kelt, és még finoman fogalmaztunk. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a masinéria fogja az híveket közelebb hozni az egyházhoz vagy éppenséggel Istenhez.

Miután megérintjük a képernyőt,

  • ki kell választanunk az adott nyelvet,
  • majd azt, hogy női vagy férfi hangon szóljon hozzánk.
  • Ezután pedig eldönthetjük, hogy milyen áldást szeretnénk kérni.

Majd felemeli karjait, és kezdődik a buli:

„A híveknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a közeljövőben gépekkel helyettesítenénk a papokat. Nem szeretnénk robotizálni az egyházi tevékenységeket, ugyanakkor szerettük volna megnézni, hogy képesek vagyunk-e teológiai szemlélettel felruházni egy gépet egy csúcstechnológiával felvértezett világban” – hangsúlyozta Sebastian von Gehren, a Hessen-Nassau Evangélikus Egyház szóvivője.

(forrás: Cnet, Popular Mechanics)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon