Mi a fenének vásárolnék projektort, amikor egyre nagyobb képernyőt vehetek egyre kevesebbért? – kérdezed, aztán bekapcsolod az EF-11-et és beindul a meg a .

A kérdés egyébként jogos, hiszen manapság már tényleg talajközelben mozog a televíziók képátlójának centiméter/forint értéke, ha pedig az ember használt termékért is hajlandó fizetni, szinte potom pénzért újíthat be akár egy régebbi 55 colos Samsungot, amivel még boldogan el lehet tévézgetni hosszú évekig.

A projektor használata a tévék megnyomom a gombot és kész működési elvéhez képest egyébként is tök macerás. Szükség van minimum egy nagy fehér falfelületre, de inkább vászonra, tartókonzolra, ha nem akarunk folyton szerencsétlenkedni a beállítással, ráadásul az sem úgy van, hogy ha be van kapcsolva, akkor már kész is vagy, hiszen műsorforrásról is gondoskodni kell a szórakozáshoz.

A projektorok nagy része egy teljesen nullkilométeres felhasználó számára ráadásul riasztóan bonyolult és a vásárlás előtt egy csomó dolognak kell utánanézni. Milyen forrást lehet csatlakoztatni a készülékre? Milyen a fényereje? Meddig bírja a lámpája? Elég neki a fehér fal, vagy mindenképp kell egy normális vászon? Van-e saját hangszórója vagy erről is gondoskodnom kell? Egyáltalán, hova szereljem fel? Vagy folyton elő kell majd vennem, aztán elpakolnom, és minden filmnézés előtt küszködnöm kell a beállításokkal?

Aki nem akar ezekkel foglalkozni, egy idő után az előnyökre sem kíváncsi, egyszerűen vesz egy tévét és a probléma le van tudva. Az Epson azért alkotott nagyot az EpiqVision Mini nevű termékcsaládjával, mert az ebben szereplő készülékek a fenti kérdéseket egy huszárvágással tudják le.

Az EF-11 és EF-12 mini lézerprojektorok műfaji meghatározásában már benne is van a termékek legfontosabb jellemzője: ezek nagyon kicsik, ami nekifutás nélkül oldja meg azt a problémát, amit első körben fel szoktak hozni a projektorokkal kapcsolatban. A kezelhető méret miatt a szállításuk, telepítésük nagyjából annyira bonyolult, mint elővenni a tévé távirányítóját és bejelentkezni a Netflixbe.

Az aprócska projektorokkal akár 3,8 méter átlójú kép vetíthető bármely irányba, ami egy 150 colos tévé képernyőméretének felel meg. Az elhelyezés miatt sem fájhat senkinek a feje, hiszen a készülékek bekapcsoláskor automatikusan kielemzik a vetítőfelületen megjelenő képet és a beesési szög, valamint az élesség függvényében korrigálják a geometriát és a fókuszt. Magyarul: nem kell percekig a beállításokkal szöszölni, trapézkorrekcióval birkózni és élességet állítgatni, a gép ezt az indulás utáni másodpercben megcsinálja magától.

Nekünk az egyszerűbb és olcsóbb EF-11-et volt alkalmunk kipróbálni, amit tényleg csak le kellett tenni, be kellett kapcsolni, majd rá kellett dugni egy laptopot, és már mehetett is a móka... és akkor ezzel el is érkeztünk ahhoz a tényezőhöz, amit a felhasználók hajlamosak elfelejteni, amikor projektor helyett egy tévé mellett döntenek:

A legismertebb hazai áruházlánc online felületén jelenleg kapható legnagyobb televízió másfélmillió forintba kerül, a mérete pedig 150 colos, ami 254 centiméteres képátlót jelent. Ennek az Epson a másfélszeresét tudja az ár töredékéért. Igen, a projektor esetében a fény egy felületről verődik vissza a szemedbe, vagyis a kép soha nem lesz olyan élénk, mint egy LCD-televízió esetében – hogy az OLED-ről ne is beszéljünk –, de az a helyzet, hogy ha filmezésről, meccsnézésről, videojátékról van szó, akkor igenis számít a méret. Aki már próbálta az otthoni mozizást (értsd: nézett már otthon filmet egy rendes projektorral), az tudja, hogy ez egy teljesen más műfaj.

Egy ilyen pici projektorral ráadásul az sem probléma, ha a haverok odakint néznék meg a vébédöntőt, hiszen a setup egyszerű, mint egy pofon, a készülék 1000 lumenes fényereje pedig naplementétől kezdve odakint is pont elég nagyjából bármire.

A szerényebb és olcsóbb EF-11-et volt lehetőségünk kipróbálni, és számunkra az egyszerűség és a hordozhatóság voltak azok a tényezők, melyek miatt tiszta lekiismerettel tudjuk ajánlani a készüléket bárkinek. Ezt tényleg csak leteszed, bekapcsolod és már dőlhetsz is hátra. A források csatlakoztatása miatt sem kell megfeszülni, hiszen a termék alapból támogatja a vezetéknélküli képernyőtükrözést, de egy laptop HDMI-porton történő csatlakoztatása sem haladhatja meg egy átlagfelhasználó képességeit.

Van azért néhány dolog, amit érdemes észben tartani. Az egyik, hogy az EF-11 csak egy igen korlátozott képességű beépített hangszóróval rendelkezik, tehát érdemes egy külső hangforrást is csatlakoztatni hozzá, bár aki projektor vásárlásán töri a fejét, ezzel valószínűleg maga is számol. A másik, hogy a termék nem igazán van eleresztve bemeneti portok terén. A külső műsorforrások vezetékes csatlakoztatásához például csak egy HDMI port áll rendelkezésre, na nem mintha az ember egyszerre ennél többet is használna, de ha állandó helyre akarod telepíteni az EF-11-et, ez keserű pirula lehet.

Ezzel pedig ki is fújt a panaszlista, amit igazából nyugodtan zárójelbe is tehetünk, hiszen egy mini projektorról van szó, amitől bajosan követelhetnénk ugyanazokat a jellemzőket, amit egy méretesebb és nagyobb körültekintést igénylő készülék tud szállítani.

Mert azt azért le kell szögezni, hogy a nagyobb projektorok között ez az aprócska mindenes nem igazán tud kitűnni a képességeivel, na de nem is ebben a ligában indul.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.