Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szóval az alaphelyzet az, hogy Észak-Korea agyra-főre nyomja a rakétateszteket – néha napján egy-egy atom is elrobban –, aztán a nagy lelkesedés s lendület közepette olykor becsúszik egy-egy baki is. Főleg, hogy a távol-keleti rezsim nem épp a megfontoltságáról vagy technológiai-szellemi felsőbbrendűségéről híres.

Egy tavalyi történetről van szó, amelyről a The Diplomat című portál számolt be, amely az ázsiai csendes-óceáni térség politikai, gazdasági és technológiai híreivel foglalkozik. Szóval az egész azzal kezdődött, hogy még 2017 áprilisában egy Hvaszong–12/KN17 típusú közép-hatótávolságú ballisztikus rakétát indított el az észak-koreai vezetés Pukcsang repülőteréről. Érdemes megjegyezni, hogy a ballisztikus rakéták fő jellemzői közé tartozik többek között

  • a nagy sebesség,
  • a nagy hatótávolság,
  • a nagy repülési magasság,
  • illetve az, hogy nagy hatóerejű atomtölteteket tudnak velük célba juttatni.

Hát igen, megesik az ilyen.

A rakéta kilövése után nagy volt az öröm, de nem sokáig tartott. Forrás: The Diplomat

Nagyjából 40 kilométert tudott megtenni a rakéta. Forrás: The Diplomat

A The Diplomat információi szerint a ballisztikus rakéta első fokozatú motorjai mondták fel a szolgálatot, azt viszont nem tudni, hány áldozatot követelt a baleset, hiszen a rezsim nem kürtölte világgá az esetet. Az viszont kiszivárgott, hogy egyes mezőgazdasági és ipari épületekben hatalmas kár keletkezett. Nekünk pedig van egy olyan sanda gyanúnk, hogy a Debrecennél is nagyobb városban azért néhányan megsérülhettek – de ha nem is volt így, gondoljunk csak bele, hány emberáldozatot követelhet egy ilyen félresikerült rakétateszt egy ekkora városban. A becsapódás tényét egyébként műholdas fotók is alátámasztják:

Állítólag csak ipari és mezőgazdasági épületeket kaptak telibe, mondjuk azokat biztos. Forrás: The Diplomat

Látható némi változás a fotókon: a felső kettő a becsapódás előtti, az alsó kettő a becsapódás utáni állapot. Forrás: The Diplomat

Egyébként az eredeti elképzelések szerint a rakéta a Japán-tenger északi részén, az orosz partoknál csapódott volna be. További aggodalomra ad okot, hogy elképzelhetőnek tűnnek további balesetek is, amennyiben Észak-Korea nem áll le az erőfitogtatással – akár az is megtörténhet, hogy a főváros Phenjan, vagy akár más lakott környékek felett sül el ennyire rosszul egy ilyen történet, ezt pedig senki sem szeretné, főleg, hogy egy ideje hidrogénbombával is kísérletezgetnek.

Kim Dzsongun újévi beszédét hallottad már?

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.