Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Történetesen azt, hogy nem leszel másnapos, ha átszűröd rajta a bort! De Hogy miért fáj a fejünk bizonyos boroktól, akár egyetlen pohár után is? Na, arról folyamatos a vita.

Egyesek szerint a kén okozza, mások azt mondják hülyeség, hiszen a legtöbb bor csak minimális mennyiségben tartalmaz szulfitokat. Ennek ellenére az nem kizárt, hogy aki érzékeny a kénre, annak a borban található mennyiségtől is simán fájhat a feje.

Szokták az aminokat is okolni, amik nitrogéntartalmú anyagok, és elsősorban a vörösborban találhatóak meg. Közülük is a tiramin és hisztamin a legesélyesebb, mivel ellentétes hatásuk révén terhelhetik az ereket - hiszen az előbbi szűkíti, az utóbbi pedig tágítja azokat.

Van, hogy a tannin, azaz a vörösborokban található csersav is képbe kerül, mert növeli az agy szerotonintermelését, és erre a változásra akár reagálhat fejfájsással a szervezet.

De az is lehet, hogy csak szimplán a cukor a felelős, hiszen megköti a vizet a szervezetben, és dehidratációhoz vezet, akárcsak maga az alkohol...

Az örökérvényűt nem mi fogjuk megmondani, de az biztos, hogy az Üllo, ez az aprócska borszűrő másnaposságmentes borkóstolást ígér, ami tudva, hogy igazából a szulfitoktól szabadítja csak meg a bort, elég bátor kiejelentés.

A teszt szerint viszont működik (persze, ma már nem lehet tudni, hogy mi az igazság, amíg ki nem próbáljuk):

Ha viszont sajnálsz rá több tízezer forintot, akkor inkább a C-vitamin (vagy aspirin), plusz sok víz kombinációt alkalmazd lefekvés előtt, és reggelre kutya bajod.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.