Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem kell hozzá kiberbűnözőnek vagy visszaeső cicásvideó-függőnek lenni, hogy zavarjon, ha egy vállalat folyamatosan figyeli, éppen milyen oldalt nézegetsz. Bár ezt egyelőre még nem tudod megakadályozni, azt viszont most azonnal elintézheted, hogy a Facebook ne tudja eladni az így szerzett adatokat a hirdetőknek.

Kevesen tudják, hogy a Facebook (a Google-höz) hasonlóan szinte a teljes internetes aktivitásunkat látja, egész pontosan minden olyan oldal meglátogatásáról tud, amelyen van Facebook-gomb vagy egyéb Facebook-plugin. És mivel ők sem a két szép szemük miatt kapnak kiflit a pékségben, ezért természetesen megpróbálják ezt pénzre váltani, mégpedig olyan módon, hogy a netezési szokásaidat eladják a hirdetőknek (nem mi mondtuk, hanem ők), akik így sokkal inkább személyre szabott hirdetésekkel tudnak bombázni téged. Azt viszont még kevesebben tudják, hogy ezt néhány egyszerű lépéssel meg tudod tiltani nekik.

1. Keresd fel a Digital Advertising Alliance honlapját. Ha használsz valamilyen hirdetésblokkolót vagy más programot, amely nem engedélyezi a sütik fogadását, azt kapcsold ki előtte.

2. A listából keresd ki a Facebookot, és pipáld be a kis négyzetet. Ha alapos munkát akarsz végezni, akkor az összes többit is bepipálhatod, ez esetben egyik szolgáltatás sem fog tudni személyre szabott hirdetésekkel bombázni a továbbiakban (ami persze nem jelenti azt, hogy nem fognak hirdetésekkel bombázni).

3. Nyomd meg alul a Submit gombot, és készen is vagy... félig.

Ugyanis ha mobilos Facebook-alkalmazást is használsz, akkor még csak félmunkát végeztél, de a jó hír, hogy a telefonodon ennél is sokkal egyszerűbben meg tudod oldani a célzott hirdetések letiltását.

4. iPhone-on: Settings (Beállítások) > General (Általános) > Restrictions (Korlátozások) > Advertising (Hirdetések), és itt kapcsold be a Limit Ad Tracking (Nyomkövetés letiltása) gombot.

5. Androidon: Settings (Beállítások) > a Fiókoknál válaszd ki a Google-t > Ads (Hirdetések) > Opt Out of Interest-Based Ads (Az érdeklődésen alapuló hirdetések letiltása) mellé tegyél pipát.

(Forrás: Gizmodo)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.