Eléggé meglepődtek a kutatók.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) kutatói a déli égbolton a felfedezték – az eddigi ismeretek szerint – a Földhöz legközelebbi fekete lyukat. Ez a láthatatlan „gravitációs szörnyeteg” a Földtől mintegy ezer fényévnyire található és két csillaggal együtt alkot egy hármas rendszert.

Összehasonlításképpen a Föld galaxisa, a Tejútrendszer körülbelül 120 ezer fényév átmérőjű. A fényév az a távolság, amelyet a fény egy év alatt megtesz.

A kutatócsoport eredetileg kettős csillagokat tanulmányozott, ám arra lett figyelmes, hogy a déli égbolt Távcső csillagképének HR 6819 katalógusszámú rendszere meglepő módon azt mutatta, hogy az egyik csillag negyven naponként megkerül egy láthatatlan objektumot. Az ESO közleménye szerint pedig

A tanulmány társszerzője és a cseh tudományos akadémia tudósa, Petr Hadrava elmondta, hogy a viszonylag kis távolság miatt a két kísérőcsillag a dél féltekéről sötét, tiszta éjszakákon szabad szemmel is jól látható:

Eltérően az ilyen nagyságrendű ismert példáktól, a hármas rendszer fekete lyuka valóban fekete és láthatatlan. Ez abból adódik, hogy jelenleg nem kebelez be anyagot a környezetéből. A legtöbb csillagméretű fekete lyuk erős röntgensugárzás által válik láthatóvá, melyet azok az anyagok bocsátanak ki eltűnésük előtt, amelyeket a lyuk bekebelez. Az inaktív fekete lyukak tehát csak gravitációs vonzásukkal árulják el magukat, mint ebben az esetben a körülötte keringő látható csillag.

A Tejútrendszerben eddig csak néhány tucat fekete lyukat fedeztek fel.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.