Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ilyen bolygók hatalmas befolyással vannak a csillagrendszerükre, a Naprendszerünk esetében ez a Jupiter, aminek többek között köszönhetjük a Földre vizet szállító üstökösök áradatát – az elméletek szerint.

A Hawaii Egyetem Asztronómiai Intézetének (UH IfA) kutatói felfedeztek egy új bolygót a Kepler-88 nevű csillagrendszerben.

Az újonnan felfedezett, Kepler-88 d nevet viselő égitest a Jupiternél háromszor nagyobb tömegű, csillagát négyévente kerüli meg, keringési pályája pedig nem köralakú, hanem elliptikus.

A Kepler 88-ról már eddig is ismert volt, hogy két bolygó, a Kepler-88 b és a Kepler-88 c nagy közelségben bizarr és meglepő dinamikával kering csillaga körül: a b-jelű bolygót minden második, a csillag körül megtett köre alkalmával „meglöki” a c-jelű bolygó, ami nála hússzor nagyobb tömegű, ezért erejének köszönhetően megváltoztatja a csillaghoz közelebb lévő bolygó röppályájának idejét, ami akár fél nappal korábban vagy később is történhet – a b-jelű bolygó 11 nap alatt kerüli meg a csillagot, míg a c-jelű bolygónak 22 napos a keringési periódusa.

Az UH IfA kutatója, Lauren Weiss szerint „a Kepler-88 d bolygó még nagyobb befolyással bírt a Kepler-88 rendszer történetére, mint az eddigi királya, a c-jelű bolygó”, és újabb dimenzióval bővítette a rendszerről gyűjtött ismereteket.

Elképzelhető, hogy ezeknek a nagy bolygóknak hasonló befolyásuk volt, mint amekkora a Jupiternek a Naprendszer kialakulására. Az ilyen bolygók befolyásolhatták a sziklás planéták kialakulását és irányíthatták feléjük a vizet hordozó üstökösöket*.

* Az elméletek szerint a Naprendszerben a hatalmas Jupiter legkisebb mozgását is megérezhette az összes többi bolygó. A szakértők szerint a Jupiter felelős a Mars kis méretéért, a kisbolygóöv létéért és a fiatal Földre vizet szállító üstökösök áradatáért.

(Forrás: MTI, fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.