16 évig változatlan volt.

2005. április 23-án indult világhódító útjára a YouTube, a mára megkerülhetetlen videómegosztó-platform első videóját pedig Jawed Karim társalapító töltötte fel Me at the zoo címmel – Karim ebben arról beszél az állatkertben két elefánt előtt állva, hogy milyen menő, hogy az elefántoknak ilyen nagyon, nagyon hosszú ormányuk van:

Most jön a lényeg...

A videó feltöltése óta eltelt 16 évben a videó leírása változatlan maradt, egészen mostanáig. Jawed Karim ugyanis nem olyan rég megváltoztatta, ezzel fejezve ki nemtetszését, hogy mostantól a YouTube nyilvánosan csak a pozitív értékeléseket fogja mutatni, elrejti a nyilvánosság elől a dislike-számlálót. Dislike-olni továbbra is lehet majd, de a negatív reakciókat csak a feltöltők láthatják.

Nincs dislike-számláló, de dislike-ot még tudsz nyomni

A YouTube ezt egyébként azzal magyarázza, hogy így szeretnék megvédeni a kisebb tartalomgyártókat az irányított dislike-hadjárattól és az internetes zaklatástól – szerintünk viszont ez a húzással elősegíti az álhírek, az áltudományos és egyéb káros videók terjedését.

Szóval a megváltoztatott videóleírásban Jawed Karim arról beszél, hogy mennyire elítéli ezt a lépést, merthogy ezzel a platform a lényegéből fog veszíteni: nehezebben és lassabban lehet azonosítani a rossz és káros tartalmakat, „a tömeg bölcsessége” pedig így elveszik, mindezek pedig a YouTube hanyatlásához vezet majd. Mondandóját azzal zárja, hogy:

„Az üzleti életben egyetlen dolog fontosabb annál, hogy csináld jobban, az, hogy ne baszd el.”

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A Holdba fog csapódni a SpaceX irányíthatatlanná vált rakétája