Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ami a Cassini a Szaturnusznak, az a Juno a Jupiternek – szólhatna a mondás. Az utóbbi időben a fél világ a Cassinivel volt elfoglalva, amely közel 20 évnyi kitartó munka után megkezdte haláltáncát a Szaturnusz körül, közben meg a hat éve útnak indított Juno lelkesen vizsgálta poláris pályáról a Jupiter mágneses terét, a bolygó magját, valamint légkörét.

És mindezt miért? Hogy a „megkaparintott” tudományos adatokkal, na meg a pazarabbnál pazarabb fotókkal levegyen minket a lábunkról. És hát mit is mondjuk, sikerült neki.

Ugyanakkor a napelemekkel működtetett űrszonda csak korlátolt mennyiségű adatrögzítésre képes, így a NASA szakembereinek komolyan meg kell fontolnia, hogy a gázóriás mely részeiről készítsenek képeket a továbbiakban. Sőt, az amerikai űrhivatal odáig elment, hogy javasolta: a vállalkozó kedvű photoshop-királyok nyugodtan töltsék le a Juno által lőtt fotókat, majd egy kis utómunka után nyomják fel a remekműveket a JunoCam weboldalra, hogy más is megcsodálhassa őket. Sőt, akár szavazhatunk is arra, hogy milyen fotókkal örvendeztessen meg minket az űrszonda továbbiakban. De addig is lássuk az igazi képeket:

(forrás: IFL Science, Gizmodo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.