Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amikor először tapasztaltuk meg a valóságban, pontosan milyen minőségi szintet képvisel az iPhone 4-féle Retina Display, vélhetően kevesen gondoltuk azt, hogy ezt a felbontást milyen hamar sikerült majd jelentősen túlszárnyalni.

Pontosan mit is tudott az Apple első Retina Display mobilkijelzője? 3,5 colos képátlón 960x640 pixeles felbontást biztosított, ezáltal pedig a pixelsűrűsége elérte a sokáig világrekordnak számító 326 ppi-t (pixels per inch). Aztán a rivális gyártók megjelentek az ennél jelentősen nagyobb méretű és egyben nagyobb felbontású mobilkijelzőkkel: ma már egyre több olyan készülék van jelen a kereskedelmi forgalomban, mely 1280x720 pixeles felbontással, illetve akár 342 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezik.

Míg az idei év ebben a szektorban egyértelműen a 720p HD térnyeréséről szólt, addig 2013 már sokkal inkább az 1080p Full HD éve lesz. Olyannyira, hogy a HTC nemrégiben be is jelentette a világ első 1920x1080 pixeles kijelzős okostelefonját, a Butterfly J-t, majd pedig az Oppo és a Sharp is előrukkolt saját hasonló jellegű fejlesztésével. Nyílt titok továbbá, hogy a közeljövőben többek közt a Samsung és a Lenovo is Full HD paneles új mobilokkal fog előrukkolni.

Az első Full HD kijelzős mobiltelefonokban ötcolos képátlójú megjelenítők teljesítenek szolgálatot, így ezen modellek pixelsűrűsége már eléri az elképesztő 440 ppi-t. És még ez sem a csúcs, a Sharp ugyanis nemrégiben már egy olyan prototípust demózott, mely 6,1 colos felületen 2560x1600 képpontot jelenített meg. Érdemes gyorsan osztani és szorozni – ez bizony 498 ppi-s pixelsűrűséget jelent.

Tovább:
A friss Player-cikkekhez
A tech-újdonságokhoz
A Lytro ismét forradalmasítja a fényképezést

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.