Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kínai orvosok először vetették be az új csodafegyvert, amivel elméletben szinte bármilyen betegség gyógyítható. A CRISPR-Cas9 névre hallgató génszerkesztési eljárást elsőként egy agresszív tüdőrákban szenvedő páciensen tesztelték.

A Szecsuáni Egyetemen elvégzett kísérletben az orvosok immunsejteket vontak ki a beteg szervezetéből, majd azokban blokkoltak egy gént, ami normál esetben megakadályozza a sejt immunreakcióját a rákkal szemben. A módosított sejteket ezután kitenyésztették, majd visszafecskendezték a beteg szervezetébe.

Az orvosok elsősorban arra kíváncsiak, hogy a kezelés okoz-e mellékhatásokat a betegnél, de ha az eljárás beválik, akkor a teszteket további tíz páciensen folytatják.

A génszerkesztéssel eddig is szép eredményeket értek el az orvosok, tavaly például egy leukémiában szenvedő kislány életét sikerült megmenteni az átszabott génekkel, de a tudósok szerint a módszer a HIV, és más súlyos betegségek esetében is ugyanúgy beválhat.

Ami a CRISPR-t kiemeli a többi ilyen eljárás közül, hogy különösen gyorsan és olcsón lehet vele manipulálni a géneket. A Pennsylvaniai Egyetem egyik professzora egyenesen Szputnyik 2.0-nak nevezte a módszert, utalva arra, hogy az oroszok által fellőtt első műhold mennyire bedurrantotta az űrversenyt az 1950-es években.

(Nyitókép: AFP - a képen nem a Szecsuáni Egyetem orvosai láthatók, hanem Huang Junjiu professzor, aki szintén a CRISPR-eljárás úttörői közé tartozik).

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.