Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az US Navy 2018-ban kiírt egy tendert egy légi utántöltő gépre, amit végül a Boeing nyert meg. Ha minden a tervek szerint halad, az MQ-25 Stingray 2024-ben állhat hadrendbe.

Egy igazi technológiai bravúrról van szó, hiszen a Stingray-nek képesnek kell lennie arra, hogy 6350 liter üzemanyagot elszállítson egy akár 800 kilométerre lévő repülőhöz, amit a levegőben tudnia kell feltölteni, majd visszatérni a kiindulási pontra.

A Boeingnek 2024-ig le kell szállítania négy teljesen működőképes, a haditengerészet szabványaiba illeszkedő és szigorú teszteken átesett példányt, majd el kell kezdenie a sorozatgyártást, amihez a sereg egyelőre csak 805 millió dollárral járult hozzá. Ha ez sikerül neki, akkor beüt a jackpot, ugyanis a haditengerészet összesen 13 milliárd dollár értékben 72 Stingray-t tervez rendszerbe állítani.

A Stingray egyelőre még egy másodpercet sem töltött a levegőben. Jelenleg a St. Louis Lambert Field repülőtéren végzik a földi teszteket egy az aszfaltra felfestett repülőgép-hordozó sziluetten.

(képek: Boeing, forrás: aerotech.hu)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.