Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Két napon át gyalult az úgynevezett zagyár.

Az eddigi leghatalmasabb, két napon át mozgó, víz alatti lavinát mérték Nyugati-Afrika partjai közelében. Az esemény a Kongó folyó torkolatától kifelé vezető, mély árokban történt, és észrevétlen is maradt volna, ha a mozgás nem vág el távközlési kábeleket, lassítva az internetes és más adatátviteli forgalmat Nigéria és Dél-Afrika között.

„Egy sor oceanográfiai műszerre csapott le a lavina, kiszakadtak a tengerfenéki horgonyok, a készülékek pedig felbukkantak és üzentek nekünk”

– mondta el Peter Talling, a Durhami Egyetem kutatója a BBC-nek. –

* A kutatók a Kongó-kanyonban végig műszereket helyeztek el, amelyek mérik az áramlatok és az üledék mozgásának sebességét.

A víz alatti lavina – szakszóval zagyár – egyébként tavaly január 14-én kezdődött. Mivel először ki kellett menteni a műszereket és elemezni az adatokat, a teljes jelentés csak mostanra lett készen.

A kutatócsoport szerint két tényező együttes hatására indult meg az óriási zagyár: az egyik a Kongó folyó 2019. decemberi kivételes méretű áradása, ami ötvenévente történik. Az ár rengeteg homokot és sarat hordott a víz alatti kanyon kapujába, ez azonban már két héttel a lavina előtt megtörtént. Januárban azonban szokatlan tavaszi ár vonult le a Kongón.

A mérések szerint 2020. január 14-én éjjel 22.31-kor érte el az ár a legsekélyebb ponton lévő műszert, a legutolsóhoz majdnem 24 órával később, 16-án 21 órakor érkezett. Ekkora több mint 4500 méteres mélységbe jutott.

A kanyon felső részében 5,2 métert tett meg másodpercenként, majd a csatorna végére már 8 méterrel haladt. Nagyjából egy köbkilométer homok és sár zúdult a mélybe.

Eközben...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.