A fotós aludt. A gépe nem.

Egy meteort lefotózni nagyon nehéz. Szép fotót készíteni egy meteorról még nehezebb.

Bár minden egyes nap mintegy 25 millió érkezik a Föld felszínére, a többségük túl apró ahhoz, hogy észrevegyük őket. Amik elég nagyok, azokat nappal nem nagyon lehet kiszúrni, csak éjszaka, amikor is többségünk alszik.

Szóval egy meteort lefotózni nem könnyű. Prasenjeet Yadavnak azonban sikerült, és ezt a véletlennek köszönhetjük.

Yadav aludt, amikor egy meteor felrobbant a dél-indiai Mettupalayam fölött. A szerencse az, hogy Yadav éppen egy timelapse videót készített, azaz a fényképezőgépe dolgozott egy közeli dombtetőn, és így sikerült lencsevégre kapni ezt a gyönyörű fotót.

Yadav sosem készült fotósnak. Nagpurban született, nem messze onnan, ahol Kipling A dzsungel könyve című regénye játszódik. Ennek is köze lehetett ahhoz, hogy nagymacskák tanulmányozásával és mikrobiológiával foglalkozott, azonban idővel a fotózás felé fordult.

Pár éve megnyerte a National Geographic fiatal felfedezők elnevezésű díját, méghozzá egy olyan fotósorozattal, ami a Nyugat-Ghat hegység felhőkbe burkolózó hegycsúcsait mutatta be. 2015-ben ezért utazott Mettupalayamba, hogy lefotózza a környék urbanizációját. 2015 október 9-én, hajnalban Nikon D600-as gépét úgy állította be, hogy minden tizedik másodpercben indítson el egy 15 másodperces expozíciót. Ezt követően sátrat vert és elaludt.

Másnap végignézte a felvételeket és észrevett egy smaragdzöld villanást az egyik fotón. Először azt hitte, hogy valami hiba, de később csillagász ismerősei megerősítették, hogy egy meteort fotózott le.

– Ott voltam, és erről szól a fotózás. A megfelelő helyen lenni a megfelelő időben –

mondta Yadav. Persze egy kis szerencse sem árt hozzá.

És ezt olvastad már?
És akkor a pilóták elaludtak utazómagasságon…