Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egészen idáig kissé szkeptikusan figyeltük, ahogy a mesterséges intelligencia egyre inkább behálózza a telefonok fotós funkcióit, de a Honor 10 bebizonyította, hogy a mesterséges intelligenciának igenis van keresni valója a telefonokban, ha jól csinálják.

Egy Honor 10-tesztet mondjuk a legkevésbé sem ezzel kellene kezdenünk, hanem talán azzal, hogy a Honor új telefonja 135 ezer forint körüli árával jelenleg messze a legolcsóbb olyan csúcskategóriás telefon, ami a hazai szolgáltatóknál is kapható. Ehhez képest a teljesítményére egy szavunk sem lehet, hiszen a telóban ugyanaz a Kirin 970 proci dolgozik, mint a Huawei P20 Próban, a legújabb Android 8.1 fut rajta, és a 3400 mAh-os akksinak köszönhetően a telefon üzemideje sem lóg ki lefelé a versenytársakhoz képest (bár felfelé sem, az Asphalt Nitróval maximumra húzott fényerővel kábé négy órát játszhatnánk, mire a telefon megadná magát).

A telefon a megjelenésével is egy ízig-vérig kétszázezer feletti telefon benyomását kelti: bár a kijelzőbe felülről belógó kamerafül (avagy notch) eléggé elcsépeltnek hat, a Honornak a telefon fényezésével mégis sikerült megkülönböztetnie a Honor 10-et az összes többi füles telótól. A 2280x1080 pixeles kijelző ugyan AMOLED helyett LCD, de azért ez ma még a csúcskategóriában sem számít akkora negatívumnak, ami miatt sikítva dobnánk el a telefont.

A Honor 10 egyik érdekessége (legalábbis papíron), hogy a hagyományos, optikai ujjlenyomat-olvasó helyett ultrahangos ujjlenyomat-olvasót raktak a telefon előlapjára, ami elvileg azért jó, mert például vizes kézzel is pontosan ugyanolyan jól működik, cserébe egyelőre valamivel lassabb. A gyakorlatban mi viszont szinte semmilyen különbséget nem érzékeltünk a kétféle szenzor között, a Honor 10 nagyjából ugyanolyan gyorsan és megbízhatóan oldja fel az ujjlenyomatunkkal a telefont, mint bármelyik mai készülék. Emellett természetesen van lehetőségünk arcazonosítással is bejelentkezni, ami technikailag a közelében sincsen az iPhone Face ID-jének, de ez a legtöbb mai telefonról elmondható.

A legtöbb tudatos fogyasztó nagyjából ezen a ponton tenné fel a kérdést, hogy mégis mi az, ami miatt a Honor telefonja jó százezer forinttal kevesebb kerül, mint a legtöbb versenytársa? A Honor üzletpolitikájának a rejtelmeibe nem akarunk (meg annyira nem is tudnánk) belemenni, de négy dolgot azért így is kapásból tudunk említeni, ami a mai csúcstelefonokban már eléggé alapnak számít, a Honor 10-ből viszont kimaradt:

  • szetereó hangszóró,
  • minőségi gyári füles,
  • AMOLED-kijelző.

A negyedik a kamera, ami alapjáraton eléggé fapados, nincs például benne optikai képstabilizátor, és a fotók minősége sem vetekszik a ma a csúcsok csúcsát jelentő nagy tesóéval. A helyzet nem lehangoló, itt is megvan például a lehetőség portréfotók készítésére, ami az elő- és a hátlapi kamerával is tisztességesen működik, valamint a ma már egyre jobban elterjedt kétszeres optikai zoomot sem kell nélkülöznünk. De ami igazán felskálázza a Honor 10 fotós képességeit, az az AI Cam. Mi sok reményt nem fűztünk hozzá, hogy ez az eléggé gyerekcipőben járó technológia majd pont a Honornál fog kifogástalanul működni, aztán bekapcsoltuk, és ilyen fotók jöttek ki a gépből:

Nyilván ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jönnek be ezek az enyhén HDR-fotószerkesztő hatású, kevésbé naturális képek, de az biztos, hogy a Honor 10-zel még a leggyilkosabb ellenfényben is csak olyan fotókat tudtunk lőni, amiket gondolkodás nélkül töltenénk fel az Instára. Mivel a Huawei a Honor márkával bevallottan inkább a fiatalokat célozza, ez valószínűleg nagyobb súllyal esik latba, mint a tökéletes színhűség vagy a kromatikus aberráció, bár tegyük hozzá, hogy a Honor 10 naturálban sem csinál rossz képeket. Hogy ki az elsődleges célcsoport, azt amúgy le sem tagadhatná a Honor, mi legalábbis nehezen tudjuk elképzelni, hogy akár az Artist Mode-ot (ami híres festők stílusában jeleníti meg a képet), akár az AR Lens-t (amivel mindenféle vicces maszkot rakhatunk az arcunkra vagy a háttérbe) rendszeresen használnánk, de minden bizonnyal van egy olyan réteg, akiknek az ilyen funkciók kifejezetten vonzók egy telefonban.

A Honor visszatért, és jó szokásához híven idén is elég nehéz helyzetbe hozta a nevesebb gyártókat. A legújabb telefonjuk nem csak a kötelezőt hozta, hanem annál kicsivel többet is, és akárhogy forgattuk, nem találtunk rajta olyan gyenge pontot, ami miatt száz-százötvenezer forinttal kevesebbe kéne kerülnie szinte az összes többi csúcsmobilnál. Márpedig ennyivel kevesebbe kerül, így pedig nem is kérdés, hogy az elődeihez hasonlóan a Honor 10 is hatalmas sláger lesz.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.