Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Huawei Freebuds 3 jelenleg a legstílusosabb választás, ha androidos telefonon akarunk zenét hallgatni, de az ára azért felvet néhány kérdést.

Bár az elmúlt években megszokhattuk, hogy a többi gyártó időnként - mondjuk úgy - kölcsön vesz ötleteket az Apple-től, de a teljesen vezeték nélküli fülhallgatók esetében ez nem is nagyon lehet másként. A több mint 50%-os piaci részesedéssel rendelkező AirPods tőlünk nyugatabbra mára igazi divattermék lett, ezt hordja az öltönyös döntéshozótól a tarajos punkig mindenki, akinek pedig nem telik rá, az vesz olyan fülbevalót, ami úgy néz ki, mint az AirPods.

Nem kárhoztathatjuk tehát a Huaweit amiatt, hogy szinte milliméterre lekoppintották a konkurenciát - nagyon úgy tűnik, hogy a sikerhez ebben a szegmensben jelenleg ez az egyetlen járható út. A Freebuds 3 ennek megfelelően pont úgy néz ki, mint az Apple készüléke, vagyis nagyjából úgy, mintha egy hagyományos fülhallgatóról lenyisszatották volna a vezetéket. Hogy nem AirPodszal van dolgunk, azt csak a fülhallgató harsány piros színe jelzi, ami mellett a Freebuds kapható visszafogottabb fekete és fehér színekben is.

Hogy a Freebuds 3 konkurenciája-e az Airpodsnak, elég fogós kérdés. Elméletben az Apple fülesét is használhatjuk androidos telefonokkal, és a Huawei fülhallgatója is működik iPhone-nal, ám mindkét esetben le kell mondanunk bizonyos funkciókról, így egész biztos, hogy androidosoknak a Freebuds lesz a jobb - vagy legalábbis a kényelmesebb - választás.

A Huawei fülhallgatója hangügyileg nem marad szégyenben, a 356 Mhz-es audioprocesszort, kettős módú, nagyobb adatátviteli sebességet biztosító Bluetooth 5.1-es lapkakészletet és Izokron kettős csatornás átviteli technológiát tartalmazó Kirin A1 chipset meglepően jó hangzást biztosít. Bár a hallójárat bejáratához illeszkedő kialakítás miatt dobhártyaszaggató basszusokra nyilván nem számíthatunk, de az aktív zajszűrést bekapcsolva a hangzásra így sem lehet egy rossz szavunk sem. A Freebuds 3 emellett üzemidőben is hozza a kötelezőt, bár a gyári leírásban szereplő négyórás üzemidő az aktív zajszűrés bekapcsolásával három és fél órára olvad. Ezt ellensúlyozandó a tokba visszarakva fél óra alatt újratölthetjük a fülhallgatót, és ezt akár ötször-hatszor is megtehetjük, mielőtt a tokot töltőre kéne dugnunk. A 410 mAh-os tok töltése amúgy egy órát vesz igénybe, szóval jó stratégiával tényleg nem sokat kell a Freebuds 3 töltésével foglalkoznunk. Hogy még kényelmesebb legyen a dolgunk, a tokot vezeték nélkül is tölthetjük, így újabb Huawei csúcstelefonoknál (Mate 20 Pro, P30 Pro, Mate 30, Mate 30 Pro) a fordított töltést bekapcsolva a telefon hátlapjára helyezve is feltölthetjük a fülhallgatót.

Ahogy említettük, a Freebuds 3 aktív zajszűrést kapott, ami minimum meglepő egy earbuds-típusú (vagyis nem gumiharangos) fülhallgatónál. Ennek megfelelően a zajszűrés természetesen teljesen szoftveresen történik, ami itt-ott ugyan nem tökéletes, de a Huaweinek annyit mindenképp sikerült elérnie, hogy a fülhallgató még igazán zajos környezetben (pl. metró, forgalmas út) is használható legyen.

Szintén nem lehet panasz a hívások hangminőségére, ami kifejezetten jól érthető még zajos környezetben is, bár kaptunk olyan visszajelzést is, hogy a hangunk kicsit halkan hallatszik, amikor a Freebudszsal telefonáltunk. Ennyi kényelmetlenség viszont szerintünk még belefér, főleg, hogy a Freebuds 3 minden más szempontból nagyon is kényelmes viselet. A használata során soha nem kellett amiatt aggódnunk, hogy véletlenül kiesik a fülünkből, és bár nem próbáltuk, de minden bizonnyal sportoláshoz is nyugodtan használható. A fülhallgató kezelése is pofon egyszerű, hiszen ha kivesszük a fülünkből leáll, ha pedig visszatesszük, automatikusan elindul a zene. Számot léptetni a jobb fülesre való két koppintással tudunk, az aktív zajszűrést pedig a bal füles megkocogtatásával tudjuk ki- és bekapcsolni.

Ami miatt a Freebuds 3-at mégsem tudjuk őszintén javasolni, az a készülék ára. A fülhallgató jelenleg hatvanezer forintért kapható a boltokban, ezt az árat pedig se a hangminősége, se az üzemideje, se pedig az aktív zajszűrés nem indokolja. A Huaweinek ez viszont valószínűleg nem fog komoly problémát okozni, hiszen ugyanez elmondható az Airpodsról is, az eladások viszont arról tanúskodnak, hogy a felhasználók jelentős része hajlandó megfizetni ezt a felárat a divatos megjelenésért cserébe.

Kövesd a Rakétát, a Player jövőmagazinját!

Tavaly év végén startolt el a Player új magazinja, amiben kiemelten foglalkozunk a legérdekesebb technológiai és tudományos újdonságokkal, az autózás jövőjével, a megújuló energiával, a klímakérdéssel, és még számtalan olyan izgalmas trenddel, ami a következő években meghatározó lehet. Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.