A Huawei Mate 10 Pro nagyon magasra tette a lécet

A Huawei új csúcstelefonja felismeri a tárgyakat és pillanatok alatt fordít egyik nyelvről a másikra, a teljesítményével pedig kevesen versenyezhetnek.

Tavaly azt mondtuk, hogy a Huawei sajnálhatja, hogy a Samsung Galaxy Note 7-et diszkvalifikálták a versenyből, hiszen míg a tavasszal megjelenő P-sorozatnak igazából nem sok esélye van rá, hogy nagyobbat szóljon, mint a Galaxy S-széria, a Mate 9-cel reális esélyük lett volna, hogy nyílt sisakos küzdelemben is odapörköljenek egyet a nagy konkurensnek. A megérzésünk helyes lehetett, ugyanis idén végre tényleg szemtől szembe került a két gyártó phabletje, és az első benyomásaink alapján a Mate 10 Pro semmivel sem rosszabb telefon, mint a nyár végén bemutatott Galaxy Note 8.

Tegyük hozzá, hogy egyelőre sem a Note 8-at, sem a Huawei csúcstelóját nem volt időnk hosszabb tesztnek alávetni, így az összevetés felületes, de a bemutatón szerzett tapasztalataink alapján a Mate 10 Pro nem pusztán jó, hanem nagyon jó telefonnak tűnik, amire érdemes lesz várni.

Az első benyomás a telefonnal kapcsolatban, hogy meglepően könnyű egy kézzel kezelni, ami annak köszönhető, hogy bár a hatcolos kijelző ugyanakkora, mint a tavalyi Mate 9-ben,

A Mate 10 Próban egy 18:9-es képarányú AMOLED-kijelzőt találunk, aminek a felbontása 2160x1080 pixeles, és bár ez visszalépés a tavalyi Mate 9 Pro (és Porsche Design) QHD felbontásához képest, a gyakorlatban egyáltalán nem tűnik fel az alacsonyabb felbontás.

A telefonon Android 8.0 fut, vagyis Magyarországon a november közepén boltokba kerülő telefon lesz az első, ami már a legújabb Androiddal érkezik. Emellett megújult az EMUI felhasználói felület is, aminek egyik leghasznosabb újítása az úgynevezett navigation dock. Ez gyakorlatilag egy virtuális Home-gomb, ami a kijelző bármely részén elhelyezhető, és ugyanazokat a funkciókat tudja, mint a Porsche Design Mate 9 vagy a P10 Home-gombja, vagyis egy az egyben kiváltja az alsó navigációs sort. Ez nem csak azért jó, mert egy gombbal kezelni a telefont kényelmesebb, mint hárommal, hanem mert így

A Mate 10 Pro egyik legjobban várt újdonsága a Huawei saját gyártású, Hisilicon Kirin 970 procija, ami egy dedikált segédprocesszort is kapott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokhoz.

Jelen pillanatban a telefon két területen profitál látványosan a gépi tanulás jótékony hatásából: az egyik a Microsofttal közösen fejlesztett fordító program, amellyel lehetőségünk nyílik azonnali fordításra oda-vissza, valamint egy fotó alapján idegen nyelvű szövegek lefordítására is. Ez a saját tapasztalataink alapján egyelőre kicsit felemás eredménnyel működik, a hangfelismerő néha félreérti, amit mondunk neki, és a szövegfelismerő sem működik 100%-osan, ennek ellenére azért összességében eléggé sci-fi, hogy

(vagy franciául, svédül és még egy csomó nyelven, csak sajnos egyelőre magyarul nem).

Ennél is fontosabb szerepet játszik a mesterséges intelligencia a fotók készítésében, hiszen a Google Pixel 2 XL-hez hasonlóan a Mate 10 Pro is az AI segítségével hozza létre a profi tükörreflexes gépekhez hasonló, elmosott hátterű portréfotókat. Ez a funkció egészen zseniálisan működik a telefonban, ami elég komoly érv a Mate 10 mellett, hiszen az itthon is kapható telefonok közül a Note 8-on kívül a Huawei telefonja az egyetlen csúcskategóriás androidos teló, amivel profi portréfotókat készíthetünk.

A mesterséges intelligencia amúgy nem csak a portréfotózásban hasznos, de

és ezekhez igazítani a fényképező beállításait. Ha például ételt érzékel, akkor automatikusan makró üzemmódra vált, és kicsit a telítettséget is feljebb állítja. A Huawei szerint a telefon jelenleg 13 különböző témát képes felismerni, mint például tájkép, portré, kutya és cica, de arra is képes, hogy megkülönböztesse, hogy a képen virág vagy valamilyen másfajta növény szerepel (hogy ez mennyiben befolyásolja a beállításokat, azt mondjuk nem tudjuk).

Visszatérve a hardverre, a Huawei eléggé kitett magáért, hiszen az Antutu benchmark teszt alapján

vagy az Exynos 8895-től, összességében (CPU, RAM, GPU, UX) pedig a Huawei telefonja egy hajszálnyival jobban is teljesített, mint a Note 8. Hogy a Mate 10 Pro a legerősebb androidos telefon lenne, azt csak azért nem merjük kijelenteni, mert az Antutu hivatalos pontszámai szerint a OnePlus 5 és a HTC U11 egy kicsit beelőzi - mi az előző telefont nem próbáltuk, az utóbbinál pedig a Mate 10 egy fokkal jobban teljesített a mi méréseink szerint, de mivel az Antutunál van néhány százaléknyi "hibahatár" (vagyis az eredmények közvetlenül egymás utáni méréseknél is kicsit eltérhetnek egymástól), így maradjunk annyiban, hogy a Mate 10 jelenleg az egyik legerősebb androidos telefont.

A telefon hazai elérhetőségéről annyi biztos, hogy Magyarországon a sima Mate 10 nem, csak a Pro verzió lesz kapható november közepétől, és az európai 800 eurós árából kiindulva Magyarországon kábé 260 ezer forint körül lehet az ára.

 

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon