A Huawei Mate 20 Pro londoni bemutatója után úgy döntöttem, hogy adok magamnak egy szabadnapot, és kirándulok egyet a fővárostól délre eső Sussexben. Sejtettem, hogy  ennél tökéletesebb helyszínt keresve sem találhatnék ahhoz, hogy kipróbáljam, mit tud a telefon tripla kamerája, de az eredmény még így is alaposan meglepett.

Elöljáróban annyit megjegyeznék, hogy egyáltalán nem vagyok profi fotós, vagyis ezeknél a képeknél nem áll meg az a feltevés, hogy a fotós volt jó, nem a kamera. A nyitókép kivételével a fényképeket utólag nem retusáltam, pontosan úgy jöttek ki a gépből, ahogy látod őket (max néhol kicsit megvágtam őket), ennek ellenére gyorsan hatalmába kerített az az érzés, mintha nem is egy telefont, hanem egy drága fényképezőgépet szorongatnék a kezemben.

Mi tagadás, utoljára valóban akkor csináltam ennyire jó képeket, amikor még vettem a fáradságot, hogy a külföldi utakra fényképezőgépet is vigyek magammal. A különbség, hogy a fényképezőgépeket legalább alapszinten tudni kell kezelni, a Mate 20 Próhoz viszont annyira kell érteni, mint mondjuk a levegővételhez. Sétálgatsz, sétálgatsz, és hopp, egyszer csak profi természetfotós lettél.

A fotós képességeink varázsütésre történő, hirtelen feljavulása elsősorban a kiváló mesterséges intelligenciának köszönhető, ami teljesen észrevétlenül teszi a dolgát a háttérben, a létezéséből szinte csak annyit érzékelünk, hogy minden fényképünk botrányosan jól sikerül. Ha bemozdul a nyavalyás sirály a brightoni mólón, akkor is, ha ellenfényben fotózol, akkor is, ha tök sötét van, akkor is.

A kamera hardvere amúgy nem sokat változott a P20 Próhoz képest, egy dolgot kivéve: a Huawei széles látószögű lencsére cserélte a 20 megapixeles monokróm kamerát, ami nagyon is fontos változás. Amíg a legtöbb telefonban ugyanis a nagy látószögű objektív kicsit olyan, mintha csak muszájból lenne ott, a Huawei Mate 20 Prónál számtalan olyan helyzettel találkoztam, amikor messze ezzel a kamerával tudtam a legjobb képet készíteni.

Ezzel el is érkeztünk egy másik sarkalatos ponthoz, mégpedig hogy a Mate 20 Pro kamerája nem csak hardveresen a legerősebb, de a Huawei zseniálisan hangolta össze a különböző lencsék működését is. A nagy látószögű kamerát például úgy integrálták, hogy észre sem veszed a váltást a zoomos kamerához képest, hiszen csak eggyel többször kell megnyomnod ugyanazt a gombot. Persze arra nyilván rá kell érezni, hogy mikor érdemes átváltani például éjszakai módra vagy HDR-re, de ez általában eléggé magától értetődő.

A magam részéről egyébként a kiváló MI rásegítés mellett továbbra is a zoomot tartom a Huawei legnagyobb erősségének, hiszen a háromszoros optikai és ötszörös hibrid zoom olyan variációs lehetőségeket ad a kezünkbe, amilyeneket tényleg csak fényképezőgépeknél kapunk. Hogy egy szemléletes példát is mondjak: az itt látható fotóknak a többsége nem, vagy legalábbis nem így készült volna el a zoom nélkül.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon