A Hubble-t leváltó James Webb űrtávcsőre csaknem tízmilliárd dollárt, vagyis háromezermilliárd forintot pattintottak el.

Ez Magyarország éves költségvetésének a tizede, igaz, a NASA nem is egyedül hordta össze ezt az irgalmatlan összeget, hiszen a projektben benne van az európai és a kanadai űrügynökség is. A Hubble utódjával a NASA eredetileg 2007-re akart elkészülni, így kész szerencse, hogy a veterán űrteleszkóp a meghibásodások ellenére is állta a sarat, hiszen a jelenlegi tervek szerint a James Webbet csak 2021 márciusában indítják útnak.

Az új teleszkóp amúgy jócskán felülmúlja majd a Hubble-t, hiszen a 18 darab hatszögletű tükörből álló műszer 6,5 méteres átmérőjű, míg a Hubble mindössze 2,4 méteres. Ennek megfelelően a NASA-nak igencsak ambíciózus tervei vannak vele, többek között azt remélik, hogy a segítségével megpillanthatják az első csillagokat, valamint olyan galaxisokat, amelyek közvetlenül a Nagy Bumm után keletkeztek, de az sem kizárható, hogy végre sikerül megtalálni az élet jeleit valahol az univerzumban.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon