iFater 26 - Hogyan tanulj, dolgozz "korona" idején
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az iFater 26-ik adásában valóban hasznos információkat gyűjtöttük össze azoknak, akiknél nem áll meg az élet a karantén idején, legyen szó munkáról, vagy tanulásról.

Szinte biztos, hogy már mindenki telítődött a koronavírus (lánykori nevén Covid-19) hírekkel és bármilyen témával, ami ezzel kapcsolatos, ám az iFater mai adásában nem is a vírus tech világra tett hatásaira, következményeire koncentrálunk, hanem megpróbáltunk valóban hasznos információkat összegyűjteni azoknak, akiknél nem áll meg az élet - legyen szó munkáról, tanulásról vagy más, a plafon bámulásánál hasznosabb időtöltésről.

 

Eszünkben sincs azt állítani, hogy teljes listát vagy körképet adunk a távmunka és a digitális oktatás palettájáról, sőt, az adásban leginkább csak egy gyors körbetekintésre jut időnk, így ez a cikk egyszerre szolgál szokásos beharangozóként és kiegészítésként is.

És még itt:
Spotify / Apple Podcasts / Google Podcasts / Anchor FM

Sőt, még csak azt sem mondjuk, hogy mi pár oktatási rendszer megemlítésével “megmondjuk a tutit”, mert ezt meghagynánk az olyan hozzáértőknek, mint mondjuk a Hipersuli szerkesztőinek, akik egy elég jó “hogy is kezdjünk neki” típusú összefoglalóval indítják útnak a távoktatást megszervező tanárokat, amihez még egy kisebb gyűjteményt is kapunk tőlük a távoktatásban hasznosítható weboldalak és alkalmazások listájáról. A Hipersuli ezen felül a diákoknak  is segíthet igazodni az új helyzethez az által, hogy hasznos tippekkel látja el a szülőket az ideális otthoni tanulási környezet megteremtéséhez. 

Külön kiemelendő hazai kezdeményezés még az AMANÓBA, mely több száz tagból álló nonprofit összefogás a tanárok megsegítésére technikai oldalról és többek közt oktatási keretrendszerek és szoftverek közti eligazodásban segítenek (akár helyszíni supporttal), ide kattintva pedig önkéntesként és segítséget váró iskolaként is lehet jelentkezni hozzájuk.

Az AMANÓBA egyébként szorosan együttműködik Informatikai Vállalkozások Szövetségével (IVSZ), mely közel 400 tagvállalatal rendelkezik és most is gyűjtik a felajánlásokat cégektől az oktatás megsegítésére. Honlapjukon lehet követni a részletes programterveket, míg felajánlást tenni az alábbi linkre kattintva tehetsz.

Az ipar egyébként már változatos formában reagált a kialakult helyzetre - mármint azon felül, hogy ahol lehet, bevezették a home office intézményét. A legismertebb ilyen kezdeményezés a három magyar mobilszolgáltató fellépése, melynek keretében mindhárom cég ügyfelei valamilyen mértékű ingyenes mobilnetet kapnak, egy meghatározott időszakra. Ez a Telekomnál 10 gigabyte-ot jelent, amit automatikusan aktiválnak minden ügyfelük számára. Ezt további 10 gigabyte-tal bővíthetik azok, akiknek nem lenne elegendő ez az adatmennyiség - ehhez mindössze a Telekom alkalmazásban található ingyenes opciót kell használniuk.

A Vodafone egyrészt hasonló méretű adatkeretet ad, de hónapokra bontva, azaz a 15 gigabyte-nyi extra adatkeretet március 17-től kezdve aktiválták felhasználóik csomagján és három hónapon át, havi 5 gigabyte-os felosztásban. De a szolgáltató itt nem állt meg, több oktatási oldal használatát tették ingyenessé mobilhálózatukon, így a tanulni és tanítani vágyók egyaránt adatforgalmi keretük felhasználása nélkül tudják használni  mozaweb.hu, oktatas.hu, nkp.hu, videotanar.hu és ekreta.hu oldalakat. 

A Telenor azon túl, hogy a már többször is említett Hipersuli kezdeményezés mögé teljes mellszélességgel beállt, viszonylag egyszerűen oldotta meg a segítséget, minden telenoros számára elérhetővé tették a normál esetben csak számlás előfizetők számára elérhető 100 gigabájtos extra adatopciót - persze ingyen és bérmentve. Az adatkeret aktiválástól számítva 30 napig használható fel és a Telenor saját alkalmazásából igényelhető.

Kisebb hírverést kapott ugyan, de szintén hasznos lehet az IBM felajánlása, akik saját videó streaming szolgáltatásuk ingyenes használatát teszik lehetővé oktatási intézményeknek, július 31-ig.

S ha esetleg azt gondolnánk, hogy a nagyvállalatok és piaci szereplők tudnak csak hatékony segítséget nyújtani, mindenképp vessünk egy pillantást az f21 kezdeményezésére: A “Fogjunk össze a diákokért!” projekt lényege, hogy segítőkész tanárjelölteket kereshetünk fel - földrajzi elhelyezkedés alapján - érettségi felkészítésért. A non-profit kezdeményezésben már több száz tanárjelölt jelentkezett az ország minden tájáról.

Frissítés:

Az Index.hu nemrég tette közzé, hogy több magyar kiadó is ingyenesen elérhetővé tette kiadványait, mely közel 15 ezer könyvet jelent. Jelenleg az alábbi kiadók csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez:

 • Akadémiai Kiadó
 • Attraktor
 • Balassi
 • Gondolat
 • L'Harmattan
 • Kalligram
 • Kortárs
 • Kronosz
 • Mentor
 • Napvilág
 • Osiris
 • Szaktudás Kiadó Ház

Ezen felül jónéhány fizetős alkalmazás és rengeteg nagynevű hírforrás vált teljes egészében ingyenessé, ezzel is elősegítve, hogy a kommunikációs zajban ne az álhírek jussanak el az emberekhez. Ilyen nagy nevek például:

De azok sem maradtak tanulási lehetőség nélkül, akik a magyar közoktatáson már túllépve, az otthon töltött szabadidőt is hasznosan szeretnék kihasználni. Nekik ott a Freecodecamp listája, mely a Brown, a Cornell University, a Columbia, a Dartmouth, a Harvard, a Yale, a Penn és a Princeton ingyen elvégezhető, online oktatásban is elérhető kurzusait gyűjtötte össze.

Végezetül álljon itt egy nagyon vegyes linkgyűjtemény, melyből ki-ki kedvére mazsolázgatva szerezhet hasznos tudást a következő időszakban történő minél jobb boldogulásra.

Hipersuli alkalmazás gyűjteménye
Hasonló témát járt körbe az Index
Vodafone Digitális Iskola Program is
F21 felkészítő tanárkereső
12 magyar kiadó 15 ezer könyve lett ingyenes március 23-tól. Íme az Index.hu gyűjtése
A Roadster.hu beszámolója az ingyenesem amerikai távoktatási lehetőségekről
További 500 ingyenes képzés angolul
És egy szintén gigantikus adatbázis oktatást segítő oldalakból és gyűjteményekből - szintén angolul
Hogyan kezdjünk bele egyáltalán az egész Home Office dologba?
Tippek magyarul és angolul

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.