A világ leggazdagabb embere egy 152 méter magas órát épít a hegyekben, ami tízezer évig fog járni. És ez nem vicc.

A tízezer éves óra ötlete eredetileg 1995-ben fogalmazódott meg Danny Hillis fejében, ám ahhoz, hogy meg is valósuljon, szükség volt egy megfelelően lelkes milliárdosra is, aki finanszírozza ezt az egyszerre őrült és lenyűgöző ötletet. Hillis szerencséjére éppen akadt egy Jeff Bezos személyében, aki néhány hónapja már a világ leggazdagabb embere, és a pénzét szereti izgalmas projektekbe fektetni (pl. saját űrtársasága is van).

Az Amazon alapítójának nem okozott különösebb gondot, hogy elpattintson 42 millió dollárt, azaz nagyságrendileg tízmilliárd forintot az órára, aminek az építése nemrég kezdődött meg, és erről Bezos egy videót is posztolt a Twitterre.

Jeff Bezos on Twitter

Installation has begun-500 ft tall, all mechanical, powered by day/night thermal cycles, synchronized at solar noon, a symbol for long-term thinking-the #10000YearClock is coming together thx to the genius of Danny Hillis, Zander Rose & the whole Clock team! Enjoy the video. https://t.co/FYIyaUIbdJ

A gigantikus órát egy hegy belsejébe építik, ami elég praktikus választás, hiszen az egész szerkezet 152 méter magas lesz, és úgy tervezték meg, hogy a nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozásából nyert energia működtesse.

És hogy mire jó egy ilyen óra? Az ötletgazdája szerint a tízezer éves óra a hosszútávú gondolkodást hivatott szimbolizálni, ami túlmutat az egyénen, de Jeff Bezos ugyanezt valamivel pragmatikusabban fogalmazta meg:

Na igen, ezért a poénért már önmagában megérte elpattintani azt a tízezer milkát.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon