Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bár a Messier 87 galaxis közepén keringő szupermasszív fekete lyukról készült fotó tudományos szempontból valóban felbecsülhetetlen jelentőségű, földhözragadtabb szemlélők akár azt is mondhatnák rá, hogy "dehát ez csak egy elmosódott, sárga massza". Merthogy tényleg az.

A kép elkészítésében résztvevő kutatók így most azt tervezik, hogy a következő fotót már egészen más technikával készítik: ahelyett, hogy földi teleszkópokkal vennék célba a fekete lyukat, a Föld körül keringő rádióteleszkópokat akarnak használni, amelyeket együttesen Event Horizon Imagernek neveznek.

Ennek számtalan előnye lenne: mivel a Föld atmoszférája nem zavarna be, így sokkal magasabb rádiófrekvenciás hullámokon is tudnának képeket készíteni, emellett a teleszkópok közötti nagyobb távolságnak köszönhetően akár ötször nagyobb felbontású fotók is készülhetnek. Freek Roelofs, a holland Radboud Egyetem doktorandusza a csapatával már le is modellezte, hogy mire számíthatnánk a Saggitarius A esetében ezzel a technikával (sajna nem a jobb felsőre, hanem a bal alsóra, de ez még így is nagy előrelépés lenne).

Aztán persze az is lehet, hogy a végeredmény egészen más lesz, hiszen korábban már a NASA is többször lemodellezte, milyen lehet egy fekete lyuk, ám azok a képek a valóságtól eléggé távol álltak.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.