Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szóval azt hiszed, hogy asztronautának lenni a legjobb dolog a világon, ugye? Mi is ezt hittük, aztán kiderült, hogy a Nemzetközi Űrállomás derék legénysége bizony minden reggel pisiből készült kávéval kezdi a napját.

Igen, pisiből. Meg izzadságból, és bármilyen más testnedvből, ami úgy általában kijön az emberből. Hát nem egy Olasz Intézet, bár mondjuk az instant kávénál ez sem lehet rosszabb.

Az ok egyébként nagyon egyszerű: mivel az űrállomásra csak rakétával lehet felvinni a szajrét, ez pedig a házhoz szállításnak egy igen drága módja, így a NASA azon spórol, amin tud, és történetesen a vízen elég jól tudnak spórolni: az asztronauták 90%-ban újrahasznosított vizet isznak, vagyis tulajdonképpen ugyanazt a vizet isszák meg újra és újra.

Mondjuk ez sem megy olyan egyszerűen, ugyanis a hagyományos földi víztisztítók odafent nem működnek. A gravitáció hiánya miatt az űrhajósok elég jelentős csontmennyiséget veszítenek, aminek következtében a vizeletükben a normálisnál kétszer magasabb a kalcium ionok száma, ezt pedig csak egy speciális víztisztítóval lehet kiszűrni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.