Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Íme a BTR-80 továbbfejlesztett változata, a BTR-82A, ami már arra is képes, hogy a partraszálló hajóról indulva helyből elmerüljön a vízben.

Persze csak azért, hogy kicsivel később felbukkanjon, és az út további részét már saját erejéből tegye meg. Tény, nem annyira high-tech, mint a légvédelmet elkerülő robotrepülő vagy a Moszkvát védő rakétarendszer, de amíg nem tör ki egy világháború, valószínűleg ez lesz a hasznosabb fejlesztés.

A nyolckerékhajtású csapatszállítónak már az elődje is híres volt arról, hogy átmegy bármin, vagyis a vízen is, de olyan bátor fejest ugrani azért nem tudott, mint az újabb modell. Ez nem kis teljesítmény, hiszen a (legénységgel együtt) tíz fő szállítására alkalmas páncélozott jármű 15 tonnát nyom.

A BTR-82A-t amúgy a KAMAZ 300 lóerős turbódízel motorja hatja, amivel akár 100 km/h-val is tud hasítani, a védelemről egy 30 mm-es gépágyú, a pofátlanság határát súroló luxusról pedig a szériatartozéknak számító légkondi gondoskodik, aminek köszönhetően a katonák nem sülnek ropogósra a vastartályban.

(Forrás: English Russia)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.