Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Miután az USA belépett a második világháborúba, a hadsereg hirtelen egy igen komoly logisztikai problémával szembesült: meg kellett volna oldania a külföldön harcolók kapcsolattartását az otthon maradottakkal, mégpedig úgy, hogy az utánpótlást a frontra szállító hajók ne több tonnányi levélszállítmányokkal legyenek tele.

A megoldást a British Airgraph Service szállította a Victory Mail, azaz Győzelmi posta, azaz V-Mail képében. A szolgáltatás 1942. június 15-én startolt el, és kis idő múlva ez vált az anyaország és az idegenben harcoló alakulatok közötti kommunikáció legfőbb módjává.

A V-mail egy formanyomtatványra írt levéllel kezdődött, melyet aztán kifényképeztek, a fényképet pedig mikrofilmre rögzítették. A mikrofilm-tekercseket nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb volt szállítani és kezelni, mint egy raklapnyi levélpapírt, a célállomást elérve pedig a hadsereg könnyűszerrel alakította vissza a tekercseken található információt szemmel is jól olvasható levélre. A leveleket természetesen előzetesen cenzúrázták.

Ezzel a technológiával 1600 levelet tudtak egy akkora tekercsre zsugorítani, ami alig volt nagyobb egy cigis doboznál. A levélszállítmány így egy tonnából hamar 10 kilóra zsugorodott, és 37 leveles zsákból hirtelen egy lett.

Futár érkezik a Pentagonba a frontra címzett levelekkel.

Itt éppen a levelek szortírozása és fotózásra előkészítése zajlik.

Így nézett ki a fotózás, és mikrofilmre rögzítés.

Mikrofilm-olvasón ellenőrzik a leveleket.

Itt éppen a mikrofilmeken lévő levelek felnagyítása és papírra nyomtatása zajlik.

A kinyomtatott leveleket fixálták, lemosták, majd szárították.

A leveleket ismét megvizsgálták, majd egy vágógéppel levágták a tekercsekről.

Szortírozás és címre adás.

Így nézett ki egy V-mail, emikor végre eljutott a címzetthez.

A V-mailt népszerűsítő korabeli plakát.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.