Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gamble ráadásul mindezt úgy érte el, hogy egyáltalán nem kellett senkit meghekkelnie, helyette az úgynevezett pszichológiai manipuláció (social engineering) eszközével sikerült komplett hülyét csinálnia a CIA-ből, az FBI-ból, a Nemzetbiztonsági Hivatalból és az amerikai kormányból.

A srác három évvel ezelőtt, 15 éves korában kezdte meg keresztes hadjáratát az általa korruptnak és szívtelennek bélyegzett amerikai kormány ellen, amikor feltörte John Brennan, a CIA akkori igazgatójának Verizonos fiókját (a Verizon egy amerikai telekommunikációs cég). Ehhez semmi mást nem kellett tennie, mint egy rendkívül részletesen felépített profillal felhívnia a Verizon ügyfélszolgálatát, akiknek először a szolgáltató egyik munkatársának adta ki magát, majd a szükséges információk birtokában már mint John Brennan telefonált újra.

Bár első körben megtagadták tőle a hozzáférést, mivel nem tudta megnevezni Brennan első háziállatát, de további hívásokkal

Gamble-nek ugyanezzel a módszerrel sikerült bejutnia a CIA igazgatójának AOL-os fiókjába is, vagyis hozzáfért Brennan e-mailjeihez, kapcsolati listájához, az iCloud tárhelyéhez és még a felesége iPad-jához is.

A srác következő áldozata Jet Johnson, a Nemzetbiztonsági Hivatal titkára volt, akinek az otthoni hálózatába jutott be, így amellett, hogy le tudta hallgatni Johnson hangpostáját és üzeneteket is tudott küldeni a titkár telefonjáról, telefonhívásokat is tudott intézni. A pszichológusok szerint enyhén autista, nagyjából egy 12-13 éves gyerek szintjén álló Gamble kedvenc szórakozása volt, hogy hívásokkal zaklatta Johnsont, például az éjszaka közepén felhívta azzal a kérdéssel, hogy "Megijesztelek?", valamint üzenetekkel bombázta, amiben arról értekezett, hogyan fogja megdöngölni Johnson lányát.

Bailey Family Farms (@vintagevalleysprings) által megosztott bejegyzés,


Úgy tűnik, az amerikaiak egyáltalán nem tanultak abból, hogy Gamble kétszer is hülyét csinált belőlük, ugyanis a srác következő áldozata az FBI igazgatóhelyettese, Mark Giuliano volt, akinek már a jól bevált módszerrel, vagyis az ügyfélszolgálat manipulálásával fért hozzá a személyes dolgaihoz, így többek között hozzáférést szerzett a Szövetségi Nyomozó Irodának ahhoz az adatbázisához is, amit a háttérellenőrzésekhez használnak. Hogy mennyire volt inkompetens az FBI a social engineeringgel szemben, azt jól jelzi, hogy

Gamble kétéves ámokfutása alatt emellett sikeresen "meghekkelte" Avril Haines-t, a Fehér Ház biztonsági tanácsadóját, az FBI egyik különleges ügynökét, Amy Hess-t, és a Nemzeti Hírszerzés igazgatóját, James Clappert is.

Bár azt hihetnénk, hogy ezek után minden rendőr Gamble-re vadászott, a srác akár meg is úszhatta volna a dolgot, ha nem töri fel az Amerikai Igazságügyi Minisztérium hálózatát is, ahonnan

A telefonbetyárkodás és némi nemzetbiztonsági infó kiszivárogtatásával szemben ez már valóban súlyos belbiztonsági ügynek bizonyult, így Gamble-re nem sokkal később lecsapott a rendőrség. A 18 éves srác így most tíz vádpontban várja, hogy a bíróság ítéletet mondjon felette.

(Forrás: The Telegraph, Nyitókép: Getty)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.