De jó ez nekünk? Hát persze, hogy jó! Közelebbről is összebarátkoztunk az új ZenBookkal.

Az Asus ZenBook UX434 tulajdonképpen úgy meglepő, hogy egyáltalán nem az. Legutóbb a cég azzal sokkolt le minket, hogy a ZenBook Pro Duóban a kijelző alá beépített egy második kijelzőt az egyébként igencsak méretes hűtés sávjának helyére, amit az ember arra használ, amire csak akar, és ez bizony munkához igencsak jól tud jönni. Korábban pedig már lecserélte a touchpadet Screen Padre, ami egy majdhogynem teljes értékű mini kijelzőt jelent a billentyűzet alatt, de akkor még ez egy olyan jó új fejlesztésnek tűnt, ami nem igazán volt a topon.

Az UX434 viszont teljesen új minőséget ad, és igazából igen nehéz belekötni. Az újgenerációs Screen Pad ugyanis egy 60Hz-en működő, 2160x1080 felbontásban pompázó csoda lett, ami gyors és hasznos, ráadásul ezerszer jobban fest, mint elődje. Elég nagy ahhoz, hogy kiegészítő kijelzőként funkcionáljon, de persze ahhoz azért nem, hogy teljes értékű segítség legyen mondjuk egy videóvágáshoz, de ettől még bármilyen helyzetben segítséget nyújthat.

Ez például egy ilyen helyzet...

A Screen Pad 2.0 pár alap alkalmazással már eleve meg van pakolva, természetesen itt lehet átvarázsolni a kijelzőt numerikus billentyűzetté is, de innen érhetjük el a kézírás funkciót is, ami szintén elég jól tud jönni bizonyos helyzetekben, vagy itt figyelnek az Office-t segítő appok, amelyekkel különféle Word, Excel és Powerpoint funkciók érhetőek el kényelmesebben.

Ezek is teljesen jó adalékok, de úgyis mindenki elkezdi majd a saját képére szabni a Screen Padet, hozzáadni gyorsindító gombokat, vagy venni pár appot az Asus áruházában hozzá. Mert egyébként igen, az asztalon pihenő ikonokat lehúzhatjuk az alsó kijelzőre is, így még gyorsabban el lehet érni őket, ha szükség lenne rájuk.

 

Na de miért jó ez? Tegyük fel, dolgozol. A meló mellett még szeretnél zenét is hallgatni. Ha eszedbe jut, hogy zenét cserélnél, akkor semmi gond, nem is kell átváltanod a Spotify-odra, hiszen az végig ott működött a Screen Paden, amit persze érintéssel könnyedén vezérelhetsz. Vagy tegyük fel, bejött egy fontos email, amit el kell olvasnod, de fél szemmel azért még rajta akarsz maradni a YouTube-videón is, amit elindítottál: ekkor csak lehúzod a Screen Padre a YouTube böngészőablakját, és a videód ott megy tovább.

De ezt még a végtelenségig lehetne sorolni. A plusz kijelző mindig előny. Ha elkezded használni, előbb-utóbb rájössz, hogy mennyire. Az elején nem lesz egyszerű, mert párszor a földhöz akarod majd vágni a szerencsétlen laptopot, mivel nem mindig pont úgy mennek a dolgok, ahogy azt várnád. Eleve kissé bajos, hogy aki nagyívben használja a touchpadet, az simán rányomhat a kilépés gombra, mert hát igen, a kijelző jobb felső sarkán ki lehet lépni belőle, hogy újra a főmenübe juss, de annak, hogy ilyet csinálj, igazából elég kevés az esélye.

A másik az, hogy elég nehéz hozzászokni a lenti appváltáshoz. Ha egy program odalent nyílik meg, természetesen kipakolhatod a nagyképernyőre. Ehhez egy vékonyka sávot kell megnyitni odalent, amelyen ott fekszik a megfelelő gomb a képernyőre küldéshez, de a megnyitott programtól függően ez nem biztos, hogy egyszerűen megy majd. A Spotify például néha azt hiszi, hogy továbbra is az ő oldalának a felületét akarjuk tapizni, és csak 2-3 próbálkozás után pattan fel a menüsor, de lehet, hogy ebbe is jobban bele lehet tanulni, ha az ember már hetek óta használja ezt a laptopot.

A harmadik pont a kis képernyőre való küldés problémája, ami igazából csak picit bosszantó, annyi történik ugyanis, hogy amikor például egy videót teljes képernyős módban nézel, ki kell lépned a teljes képernyős módból, majd lehúzni az ablakot, mire megjelenik a kisképernyőre küldés opciója. Ez néha egy kicsit nevetségesen körülményes, de még simán javítható egy patch-csel. Valószínűleg javítva is lesz.

 

Hardveresen az UX434-el semmi probléma: i7 8565U processzorral, 16GB RAM-mal és egy GeForce MX250-el érkezik, ami azt jelenti, hogy gamingre mondjuk nem, de munkára totálisan tökéletes, ráadásul valami elbűvölően gyönyörű, pici, könnyű, érintőképernyős, és ha úgy vesszük, nem is annyira drága. 430.000 Ft körül lehet bezsákolni, ami egy ilyen teljesítményű, ilyen kivitelezésű laptopért nem annyira sok. Talán az egyik legjobb és leghasznosabb laptop ár-érték arányban, amit munkára láttunk.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon