Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Blue Origin bemutatta a három éve fejlesztett holdkompját, ami a tervek szerint öt év múlva már embereket visz az égitestre.

Miután az amerikai kormány kinyilvánította, hogy ha törik, ha szakad, 2024-re újra embert akarnak küldeni a Holdra, érezhetően felpörgött az űrverseny: előbb a Lockheed Martin mutatta be a tervezett leszállóegységének a frissített verzióját, most pedig az egyik legnagyobb privát űrvállalat, a Jeff Bezos által alapított Blue Origin rukkolt elő a saját holdkompjával.

A Blue Moon névre keresztelt eszköz asztronautákat és felszerelést is képes lesz a Hold felszínére juttatni, így a Blue Origin szerint lehetővé teszi a folyamatos emberi jelenlétet az égitesten. A leszállóegység igazi érdekessége a vadiúj, BE-7 nevű hajtómű, ami folyékony hidrogénnel működik, így az üzemanyagot a Holdon is elő tudják állítani, csak víz kell hozzá. Bár a holdkomp alapból csak leszállásra alkalmas, de kiegészíthető egy felszállóegységgel is, amivel az asztronauták vissza tudnak jutni a Hold körül keringő űrhajóra/űrállomásra.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.