Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A NASA ugyan 2011-ben leállította az űrsikló-programot, részben, mert nagyon drága volt, részben, mert a Columbia űrsikló tragédiája nagyban rányomta a bélyegét az egész programra, mások viszont látnak még fantáziát az ikonikus űrrepülőben. Például India, akik a saját űrsikló-programjuk első lépéseként egy miniatűr változatot küldtek fel sikeresen a világűrbe.

Az indiai űrsikló első ránézésre szinte hajszálpontosan megegyezik az amerikai változattal, leszámítva, hogy azok 37 méter hosszúak voltak és gyártási költségük elérte az egymilliárd dollárt, míg a tesztpéldány mindössze hét méteres. Ennek megfelelően űrhajósok természetesen nem utaztak benne, és a kilövéshez elég volt egy kisebb hordozórakéta is, aminek az orrára rögzítették az űrsiklót.

A 770 másodpercig, vagyis alig tizenhárom percig tartó kísérlet végül teljes sikerrel zárult, legalább is az űrprogram vezetői arról számoltak be, hogy az űrrepülő a visszatérés után épségben landolt a Bengáli-öbölben.

Most már csak az a kérdés, hogy honnan lesz az USA-nál jóval szerényebb gazdasági erőforrásokkal rendelkező Indiának elegendő pénze egy ilyen projekt finanszírozására, hiszen ha többször felhasználható űrrepülőjük lesz is, többször felhasználható rakétájuk az amerikaiakkal ellentétben egyelőre nincs.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.