Megpróbáltuk megfejteni az Apple legnagyobb rejtélyét
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Apple a szeptemberben bemutatott iPad Próval tett egy óvatos lépést az egyre népszerűbb hibrid laptopok irányába, de sokak számára megfejthetetlen rejtély volt, hogy pontosan mit is akartak elérni a hatalmas tablettel. Mi néhány órát kaptunk rá, hogy a végére járjunk: jó dolog-e a 12,9 colos képátló egy tabletnél.

Függetlenül attól, hogy maga a táblagép jó-e vagy sem, az iPad Pro puszta létezése kétszeres vereség az Apple-nek, hiszen éveken keresztül ők voltak a zászlóvivői annak az elképzelésnek, hogy az érintőkijelzős kütyükhöz:

 • nem kell fizikai billentyűzet
 • és nem kell digitális ceruza.

Az iPad Próhoz kapható felcsatolható billentyűzettel és az Apple Pencil nevű digitális ceruzával viszont egyszerre fordítottak hátat mindkét dogmának - hogy ez a 180 fokos fordulat mennyire jött be, azt nem tudjuk, mert a mi iPad Prónk billentyűzet és toll nélkül érkezett (ezek csak kiegészítőként vásárolhatók meg), így gyakorlatilag egy hatalmas tabletet nyomogathattunk néhány óráig, ami alapján a következő benyomások alakultak ki bennünk:

 • A 12,9 colos kijelző baromi nagy, annyira, hogy kényelmesen csak ülve lehet használni. Ez mondjuk nagyjából a tízcolos kijelzővel felszerelt tabletekre is igaz, így azt azért nem jelentenénk ki kapásból, hogy a kijelző túl nagy, de elsőre eléggé megdöbbentő szembesülni a méretével.
 • Az Apple-nek viszont ekkora méretnél is sikerült megőriznie a védjegyévé vált tűéles képet: a 2732x2048 pixeles Retina-kijelzőt csak dicsérni lehet, így gátlástalan médiafogyasztásra ma valószínűleg ez a legjobb táblagép a piacon.

 • Többen is kritizálták, hogy az Apple nem igazán optimalizálta az iOS-t erre a méretre, de nekünk ezzel nem volt semmilyen problémánk. Az operációs rendszer pontosan ugyanannyira kezelhető, mint a kisebb kijelzőkön, és megjelenésre sem tűnik idétlennek.
 • A kétmagos A9X proci és a 4GB RAM együtt olyan teljesítményt biztosít az iPad Prónak, amivel kevés táblagép tud versenyezni. Soha a legkisebb fennakadást sem érzékeltük, pedig rendesen megjárattuk a masinát.

 • Így annál a kínzó kérdésnél, hogy kiváltja-e a számítógépet, a szűk keresztmetszet inkább az operációs rendszer lesz: ha úgy érzed, hogy el tudnál élni pusztán iOS-es alkalmazásokon (és mondjuk korlátozott számban megnyitott ablakokon), akkor hajrá, de reálisan mérlegelve legfeljebb csak egy kisebb notebook kiváltására alkalmas (ahhoz meg igazából túl drága).
 • Nem Apple-specifikus probléma, de az iPad Prónál a mérete miatt még hangsúlyosabban jön elő a táblagépek egyik legérthetetlenebb tulajdonsága, mégpedig hogy a jobb minőségű kamerát rakják a gép hátuljára. Hát ki akarna egy 12,9 colos tablettel fényképezgetni? Szomorú, mert a 8 megapixeles kamera egyébként nagyon kellett volna az előlapra, így viszont csak egy eléggé pocsék képű 1,2 megapixeles FaceTime kamerával tudunk videochatelni.

 • A táblagép akkumulátorára viszont egy szavunk sem lehet: az akksiból elég intenzív használattal is csak nagyjából 20%-ot sikerült legyalulnunk két és fél óra alatt, és mivel egy táblagépet azért nem úgy használunk, mint mondjuk a telefonunkat (éjjel-nappal), ez azt jelenti, hogy egy átlagos felhasználónak lazán kibírja az egy (de akár a két) napot is töltés nélkül.
 • A Siri továbbra sem személyi asszisztens, a szó klasszikus értelmében

 • De az azért bámulatos, hogy milyen ergya kiejtésből is leveszi, hogy mit akar tőle a gazdája.

Mivel a billentyűzet és a digitális toll nélkül az iPad Pro csak egy félkarú óriás, ezért végítéletet nem szeretnénk hirdetni. Az Apple táblagépe a méretéből fakadóan szerintünk inkább azoknak fogja elnyerni a tetszését, akik a tabletet otthoni használatra szánják, hiszen a fotelben ülve vagy a kanapén heverve tényleg sokkal élvezetesebben lehet rajta netezgetni vagy filmeket nézni, mint egy hagyományos laptopon vagy egy kisebb tableten. Akik viszont úgy tekintenek a táblagépre, mint egy hordozható, másodlagos munkaeszközre, azok talán jobban teszik, ha maradnak a sima iPadnél, ami a méretéből fakadóan kényelmesebben kezelhető.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.