Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Szaturnuszhoz úgy tartoznak hozzá a gyűrűi, mint Batmanhez Robin vagy a whiskeyhez a jég, szóval el sem tudnánk képzelni a bolygót az őt glóriaként körülvevő, fagyott víz nélkül. Pedig a Naprendszer legszebb bolygója a legújabb kutatások szerint nem volt ám mindig ilyen.

Annyira nem, hogy az élete jelentős részében a Szaturnusz pontosan olyan "kopasz" volt, mint szinte az összes többi bolygó, a gyűrűi annyira újdonságnak számítanak, hogy

Maga a Szaturnusz a Naprendszer keletkezésekor alakult ki, mint az összes többi bolygó, vagyis nagyjából 4,6 milliárd éves, és sokáig azt feltételezték, hogy a szinte száz százalékban fagyott vízből álló glória vele egyidős. A Luciano Iess vezette kutatócsapat a római Sapienza Egyetemen viszont egészen más eredményre jutott:

  • A csillagászok először megvizsgálták a 2017-ig a bolygó körül keringő Cassini-űrszondát ért erőhatásokat, mégpedig a szonda által a Földre küldött rádióhullámok változása alapján.
  • Mivel a szonda többször a bolygó és a gyűrűk között haladt el, ebből meg tudták állapítani, hogy nagyjából milyen tömegű lehet a Szaturnusz gyűrűje, ugyanis minél nagyobb egy égitest tömege, annál erősebb a gravitációs erő is.
  • Végül arra jutottak, hogy a Szaturnusz gyűrűi a korábban vélt 28 millió milliárd tonnával ellentétben mindössze nagyjából 15,4 millió milliárd tonnásak.
  • Ami azért fontos, mert a Szaturnusz színtiszta gyűrűi az évmilliók alatt folyamatosan "koszolódtak" be, amivel együtt a tömegük is nőtt, vagyis a tömegük alapján meg lehet becsülni a gyűrűk korát.

Iess és csapata így megállapították, hogy a Szaturnusz gyűrűi mindössze 10-100 millió évesek lehetnek, ami borzalmasan kevés időnek számít ahhoz képest, hogy maga a bolygó több mint négy és félmilliárd éve létezik. Ha emberi léptékre akarnánk lefordítani, akkor ez azt jelentené, hogy ha a Szaturnusz egy harminc éves ember lenne, akkor a gyűrűi legfeljebb hét hónapja léteznének.

(Forrás: Space.com)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.