Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal bejelentette, hogy az ExoMars űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája elküldte a Földre a vörös bolygóról készült első felvételeit.

A TGO október 19-én állt Mars körüli elliptikus pályára, miután elhagyta Schiaparelli leszállóegysége, mely végül egy érzékelési hiba miatt a landolás közben lezuhant és megsemmisült.

Forrás: ESA

Az űrszonda a bolygó körül kering, mielőtt megkezdődnének a misszió tudományos műveletei, de a kutatók addig is kihasználják a lehetőséget, hogy teszteljék a szonda műszereit. Az űrszonda pályájának bizonyos szakaszain 230-310 kilométerre is megközelíti a bolygó felszínét.

– idézte a BBC Nicolas Thomast, a CaSSIS kamerarendszer fő tanulmányozóját.

Forrás: ESA

A TGO két szenzorát (NOMAD és ACS) is tesztelték. Ezek fogják részletesen vizsgálni a Mars légkörének kevesebb mint 1 százalékát kitevő anyagokat, mint a metánt, a vízgőzt, a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot. A vizsgálatok főként a metánra fókuszálnak, ugyanis a

Forrás: ESA

A TGO-t és a Schiaparellit március 14-én indították a kazahsztáni Bajkonurból. A Schiaparelli modult arra tervezték, hogy a 2020-ban esedékes, marsjáró robottal tervezett küldetésben használandó technológiát teszteljék vele. Fő feladata az lett volna, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén.

(forrás: ESA, MTI, BBC)

Ez is érdekelhet...

Valami különös dolgot találtak a Marson

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.