Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Doppler-hatás. Hallotál már róla? Ha nem is hallottál, de az biztos, hogy már hallottad, és most egy ügyes srác azt is kitalálta, hogy az effektust kihasználva hogyan lehet pusztán kézmozdulatokkal irányítani egy hagyományos számítógépet.

"A Doppler-effektus vagy magyarosabban Doppler-hatás a hullám frekvenciájában és ezzel együtt hullámhosszában megjelenő változás, mely amiatt alakul ki, hogy a hullámforrás és a megfigyelő egymáshoz képest mozog." - mondja a Wikipédia, de ha ettől nem lettél okosabb, akkor talán elég, ha annyit mondunk, hogy ez történik akkor, amikor a szirénázó mentőautó hangját mellettünk elhaladva mélyebbnek halljuk. De ezt használják ki a csillagászok is a távoli égitestek mozgásának mérésére.

És ezt használta ki Daniel Rapp is, aki a Microsoft kutatóinak munkája nyomán rájött, hogyan irányíthatná a számítógépét pusztán kézmozdulatok segítéségével.

A technológia nagyon egyszerű: a számítógép hangfala egy magas, emberi fül számára nem hallható frekvenciájú (20 KHz-es) hangot bocsát ki, amelynek frekvenciája mozgás hatására (jelen esetben a kezed mozgatására) megváltozik. A változást a számítógép a mikrofonon keresztül érzékeli, majd lefordítja a megfelelő gesztusra.

Daniel egy oldalt is létrehozott a technika demonstrálására, ahol többek között gesztusirányítással scrollozhatsz, és még egy primitív zeneprogramot is irányíthatsz a kézmozdulataiddal. Csak arra kell odafigyelned, hogy lehetőleg ne legyen túl nagy a háttérzaj, ha pedig fejhallgatót használsz, azt húzd ki, és a hangerőt állítsd minél magasabbra. Ja, és elvileg csak Chrome böngészőben működik a dolog, bár mi más böngészővel nem is próbáltuk.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.