Kiderült, hogy csak másfél hetünk van az űrállomás lezuhanásáig
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Legalább három éve lehetett tudni, hogy a kínaiak első űrállomása, a Tienkung-1 előbb-utóbb a fejünkre pottyan, de egy archeológusnak köszönhetően most már azt is pontosan tudjuk, hogy mikor.

Dr. Marco Langbroeknek ugyanis végre sikerült napra pontosan (vagy legalábbis majdnem napra pontosan) kiszámolnia, ami még a NASA-nak és az ESA-nak is gondot okozott, eszerint pedig

Azt, hogy az űrállomás a "fejünkre pottyan" ebben az esetben persze valóban csak idézőjelesen kell érteni, mert a kutatók szerint messze neked kéne lenned a világ legszerencsétlenebb emberének, hogy ez valóban megtörténjen.

Így ment fel, de nem így jön vissza.

Az Európai Űrügynökség szerint legalábbis erre tízmilliószor kevesebb az esély, mint hogy beléd csapjon egy villám, pedig hát azért az sem mindennapos dolog. Ha ez nem lenne elég, akkor megnyugtatásképpen elmondjuk, hogy a szakemberek szerint

  • az űrállomás darabjai valószínűleg már a légkörben elégnek,
  • ha pedig mégsem, akkor nagy valószínűséggel a tengerbe zuhannak,
  • és Magyarország (a Föld szárazföldi területeinek harmadával együtt) amúgy is abba a zónába esik, amelynek esélye sincs rá, hogy az űrállomás ide zuhanjon.

Érdekesség 1: a világtörténelemben eddig mindössze egyetlen embernek volt olyan "szerencséje", hogy emberi eredetű űrszemét eltalálta, de Lottie Williamsnak semmi baja nem lett, amikor 1997-ben a Delta II rakéta egy kis darabkája a vállára zuhant.

Érdekesség 2: ha mégis rád esik az űrállomás, az az amcsik hibája, ugyanis a kínaiak eredetileg a Nemzetközi Űrállomásba szerettek volna beszállni, de az amerikaiak úgy döntöttek, hogy nem kívánják megosztani a technológiát a konkurensükkel. A Kínaiak ezután kezdtek hozzá a saját űrállomásuk építéséhez.

(Forrás: Index, Livescience, Popular Mechanics, Fotó: Getty) 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.