Hatalmas távolságra lévő törpebolygót fedeztek az amerikai csillagászok, a The Goblin névre keresztelt bolygó észlelése pedig bizony újraértelmezheti a Naprendszer határait.

Az újonnan felfedezett törpebolygó átmérője a becslések szerint mindössze 300 kilométeres, továbbá egy nagyon megnyújtott körpályán kering. Legközelebbi helyzetében 2,5-szer távolabb van a Naptól, mint a Plútó.

Ezt még leírni is elég durva. Keringési pályája egyébként 99 százalékában túlságosan halvány ahhoz, hogy látható legyen. Az új törpebolygó hivatalos neve 2015 TG387 – a Sedna és a 2012 VP113 jelű égitest után a harmadik törpebolygó, amelyet a külső Naprendszerben találtak. Ez a régió, amelyet egykor hidegnek, sötétnek és üresnek tartottak, úgy tűnik, hogy egzotikus és extrém objektumok gyűjteményét rejti.

Hogy mindezt szemléltessük is, ki kell lépnünk az előző kép méretarányaiból. Nagyon. A következő illusztráción már rajta lesz a lényeg:

  • az a pici világító pötty a kép bal-felső oldalán a Nap, az a pici folt körülötte pedig a bolygórendszerünk, körülötte pedig a Kuiper-öv, ezeket láthatjuk ugye nagyban az előző képen.
  • Aztán jön Sedna és a szexi hangzású 2012 VP113, végül pedig The Goblin, ami tényleg mindenen túl tesz. Ez már tényleg egy nagyon más világ:

A tudósok csak most kezdik felfedezni, hogy milyen lehet a Naprendszer legkülső része. Sejtéseik szerint törpebolygók ezrei lehetnek a távoli Naprendszerben, és jelenleg mindössze a jéghegy csúcsát látjuk. A csillagászok egyébként a kilencedik bolygó – egy lehetséges nagy tömegű planéta – utáni kutatás során fedezték fel a The Goblint. A kilencedik bolygó a feltételezések szerint messze a Plútó mögött lehet a titokzatos Oort-felhőben. És bár még

Így bár továbbra sem sikerült rábukkanni, a jelenlegi felfedezés is megerősíti a csillagászok meggyőződését, miszerint tényleg létezik a kilencedik bolygó. A kutatók újabb megfigyeléseket végeznek novemberben abban a reményben, hogy több égitestestet fedezzenek fel, és hogy rábukkanjanak a kilencedik testvérre is. Egyébként sokáig tizedik bolygóként (Planet X) hivatkoztak a feltételezett objektumra – ez sok konteóelméletnek is remek táptalajt biztosított –, de mióta megvonták a Plútó bolygóstátusát, üresedés állt be ugye. Mondjuk jelenleg is sokan törekednek a régi világrend visszaállítására:

(forrás: Space.com, Science Daily, MTI)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon