Az első kínai űrállomást még 2011 szeptemberében küldték Föld körüli pályára, de kínai szerkentyűhöz hűen több mint egy éve megadta magát. Chuck Norrison kívül jelenleg nincs ember a Földön, aki irányíthatná a 8,5 tonnás óriást, így az hamarosan a bolygón fog landolni – persze ahogy azt illik, darabokban.

A Tienkung-1 jelenleg még boldogan kering úgy 370 kilométeres magasságban a Föld körül, de nem sokáig. Feltehetőleg ugyanis hamarosan elköszön a termoszférától, és hazalátogat imádott bolygónkra. Hogy mikor? Azt nem tudni: a Kínai Űrügynökség arról tájékoztatta az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), hogy valamikor 2017 októbere és 2018 áprilisa között – a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2018 januárjában – jön majd a baj.

Az első kínai űrállomás hamarosan le fog zuhanni

Igen, ez egy szemtelenül tág intervallum, de a kínaiak szerint nem kell parázni, szerintük az űrállomás majd elég a légkörben. Jonathan McDowell asztrofizikus azért kicsit pontosabban fogalmazott: néhány nagyobb darab – mint például az űrállomás motorjai – túlélhetik a zuhanást, és bizony a fejünkre eshetnek. Vagy házunkra, pajtánkra.

Persze, csak akkor ér minket az áldás, ha jókor vagyunk jó helyen. Azaz valahol a északi szélesség 43. foka és a déli szélesség 43. foka között. Igen, ez egy eléggé nagy terület, mely Afrikát, Ausztráliát, az Egyesült Államokat, Kínát és majdnem egész Dél-Amerikát magába foglalja. Ja, igen: Dél-Európát is – nagyjából a piros görbe alatt:

Magyarországot elvileg biztosan elkerüli a baj

Csak hogy néhány nagyobbat megemlítsünk az érintett európai országok közül: Portugália, Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Görögország, Törökország, Szerbia. De az igazat megvallva, még néhány nappal a becsapódás előtt sem lehet majd megjósolni, hogy a kínai űrállomás darabjai a Föld mely pontjaira zuhannak majd, szóval jó lesz résen lenni.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon