A szigetre zárt világvége testet öltött, és egyáltalán nem várjuk vissza
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Amerikai Egyesült Államok 1945 és 1992 között a hivatalos adatok szerint összesen 1054 nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre – ez időtartam a II. világháború végétől nagyjából a Szovjetunió széthullásáig tartott, és lényegében átöleli a hidegháború korszakát.

Nem véletlen, hogy az után, hogy a két szuperhatalom már nem nézett farkasszemet egymással, abbamaradtak a kísérleti jellegű robbantgatások,

A több mint ezer atomkísérletből 210 az 1945–1962-es időszakra esik, amelyről néhány hónapja levették a titkosítást. A kísérleteket természetesen nagyon alaposan dokumentálták, így nemcsak száraz karakterhalmaz, hanem látványos fotók és videók is hátramaradtak az utókornak.

Ezekből került ki nemrég egy újabb felvétel, amelyen az Operation Hardtack I egyik júliusi robbantása látható:

Az Operation Hardtack I egyébként egy 35 nukleáris robbantásból álló tesztsorozat volt, amelyet az Egyesült Államok légi ereje 1958 április 28. és augusztus 18. között hajtott végre az egyik Marshall-szigeteki bázison.

A két 3,8 megatonnás W–39-es robbanófejet a második világháború idején a Harmadik Birodalomban „életre keltett” egyfokozatú, folyékony hajtóanyagú legendából, egy V–2-esből kifejlesztett Redstone típusú rakéták hordozták.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.