Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jó dolog az iPhone 6 meg a Samsung Galaxy S5, de valljuk be, hogy a legtöbb ember nem ilyen telefont keres, amikor új mobilt vásárol, hanem egy olyan megbízható készüléket, amin azért még eldöcögnek a pöpecebb grafikájú játékok is, és a full HD filmek sem okoznak neki problémát. Ez a gondolat lebegett a szemünk előtt, amikor hirtelen felindulásból begyűjtöttük, majd egy véráztatta arénában egymásnak eresztettük a középkategória legnagyobb sztárjait, a Samsung Galaxy S3 Neót, a Sony Xperia M2-t, az LG G2 Minit és a Huawei Ascend G6-ot, hogy kiderüljön: melyikük az ár-érték arány igazi császára.

Megjelenés

Bal felső: Samsung Galaxy S3 Neo; Jobb felső: Sony Xperia M2; Bal alsó: LG G2 Mini; Jobb alsó: Huawei Ascend G6

Huawei Ascend G6: Miután az Ascend P7-ről már leírtuk, hogy a világ egyik legszebb telefonja, a G6-ról elég, ha annyit írunk, hogy külsőre a P7 kiköpött mása. A Huawei telefonja ráadásul nem csak gyönyörű, de kecses is: 115 grammos tömegével és 131,2x65,3x7,9 milliméteres méretével egyik telefon sem tudott versenyezni, így a G6 magabiztosan nyerte ezt a kört. 4 pont.

Sony Xperia M2: Tekintélyes tömegével (148 gramm) és méretével (139.7x71.1x8.6 milliméter) a Sony telefonja az esélytelenek nyugalmával indult ebben a kategóriában, de a többi telefon mellé téve a szinte tökéletesre csiszolt Xperia-dizájn annyira látványos jelenség, hogy megajánljuk neki a második helyet. 3 pont.

LG G2 Mini: Ha kis telefont szeretnél nagy kijelzővel, akkor a G2 Mini a te telefonod, hiszen az LG mobilja gyakorlatilag alig több, mint egy hátlapra szerelt képernyő. 121 grammos tömegéhez és 129,6x66x9,8 milliméteres méretéhez rendkívül igényes dizájn is társul, és külön piros pont jár a recés hátlapért, ami nem csak ügyesen feldobja az unalmas műanyag borítást, de príma fogást is biztosít. 2 pont.

Samsung Galaxy S3 Neo: Szappantartó-dizájn ide vagy oda, a Samsung Galaxy S3 Neót kézbe fogva azonnal megérezzük, hogy egy egykori csúcskategóriás készülékkel van dolgunk. A borítás egyszerű műanyag, 132 grammos tömegével és 136,6x70,8x8,6 milliméteres méretével pedig nem is egy könnyűsúlyú versenyző, de az összbenyomás nem rossz. 1 pont.

Teljesítmény

Bal felső: Samsung Galaxy S3 Neo; Jobb felső: Sony Xperia M2; Bal alsó: LG G2 Mini; Jobb alsó: Huawei Ascend G6

Kiegyenlített kategória következik, hiszen a telefonok kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont éppen az volt, hogy teljesítményben a lehető legközelebb álljanak egymáshoz. Ez annyira jól sikerült, hogy a grafikus chip például mind a négy telefonban ugyanaz (Adreno 305), sőt, az LG és a Sony mobilja hardverben lényegében egy az egyben megegyezik. Mivel érzésre nagyjából mindegyik telefon ugyanolyan gyors, így az Antutu és Vellamo benchmark programokat hívtuk segítségül, hogy megkönnyítsék a döntést.

Samsung Galaxy S3 Neo: Négymagos, 1,4 gigahertzes procijával és 1,5 GB RAM-mal a Galaxy S3 Neo érezhetően felfelé lóg ki a mezőnyből, ami a gyakorlatban stabil gyorsaságot jelent, legyen szó akár alkalmazások futtatásáról, akár full HD filmekről, akár játékokról. Ennél többet nehezen várhatnánk el egy telefontól. Antutu: 19 973, Vellamo Metal: 888, Vellamo Multicore: 1021. 4 pont.

Sony Xperia M2: Az M2-ben található négymagos, 1,2 GHz-es processzoron nem tudtunk fogást találni, az egy gigabájt memória és az Adreno 305 GPU még a számításigényesebb feladatokhoz is elégnek bizonyult. Antutu: 18 694, Vellamo Metal: 701, Vellamo Multicore: 1087. 3 pont.

LG G2 Mini: Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mi okozta, de annak ellenére, hogy a G2 Miniben az Xperia M2-vel megegyező, MSM8226 chipsetet találjuk ugyanannyi RAM-mal és ugyanazzal a grafikus chippel, az LG telefonja a benchmark teszteken többszöri nekifutásra is egy hajszállal gyengében szerepelt, mint a Sony. Ez a hétköznapi (vagy bármilyen) használat során persze semmiféle különbséget nem jelent, annyi biztos, hogy nem ez lesz a döntő szempont a két telefon között. Antutu: 18 389, Vellamo Metal: 696, Vellamo Multicore: 1196. 2 pont.

Huawei Ascend G6: A Huawei mára teljesen felnőtt a többi nagy gyártó szintjére, ami abból is látszik, hogy a telefonjaikban immár szigorúan Qualcomm processzorokat használnak. Nagyjából ugyanaz igaz itt is, mint az LG esetében: bár a hardver lényegében pontról pontra megegyezik az M2-vel és a G2 Miniével, a benchmark teszteken a telefon kicsit gyengébb eredményeket produkált, mint a konkurensek. Ez persze még mindig elég ahhoz, hogy a full HD filmek, és a jelenleg elérhető legjobb grafikájú androidos játékok (Asphalt 8, Real Racing 3) simán fussanak rajta, és összességében semmivel sem tűnt lassabbnak, mint a többi telefon. Antutu: 17 445, Vellamo Metal: 685, Vellamo Multicore: 1095. 1 pont.

Kijelző

Bal felső: Samsung Galaxy S3 Neo; Jobb felső: Sony Xperia M2; Bal alsó: LG G2 Mini; Jobb alsó: Huawei Ascend G6

Samsung Galaxy S3: A 4,8 colos, 1280x720 pixeles felbontású kijelző mind méretben, mind felbontásban, mind pixelsűrűségben a legjobbnak bizonyult. Hogy a Super AMOLED vagy az IPS kijelző jön be jobban az egyéni ízlés kérdése, de mi sem betekintési szögben, sem a színek élénkségében nem tapasztaltunk nagy különbséget, így az S3 Neo elsőségét semmi sem veszélyeztette. 4 pont.

LG G2 Mini: A Huawei Asend G6-tal szemben a 4,7 colos kijelző, a Sony Xperia M2-vel szemben pedig az IPS technológia szól az LG telefonja mellett, amelynek tényleg kifejezetten szép, telített színei és jó betekintési szögei vannak. A 960x540-es felbontás ugyan nem sok, de ez ugyanúgy igaz a másik két telefonra is, így a döntésünket nem befolyásolta. 3 pont.

Sony Xperia M2: IPS kijelző vs 4,8 colos kijelző - tettük fel a kérdést a Huawei és a Sony telefonjának összehasonlításakor. A meccset leginkább az döntötte el, hogy bár az Xperia M2 csak egy sima TFT kijelzőt tud felmutatni, ám a Sony addig-addig dolgozott a Bravia Engine-en, hogy ez mára már alig látszik, az M2-nek majdnem olyan szép színei és nagyjából ugyanolyan jó betekintési szögei vannak, mint egy IPS képernyővel szerelt telefonnak. 2 pont.

Huawei Ascend G6: Csak a többi telefonnál kicsivel kisebb (4,5 colos) kijelző miatt szorult az utolsó helyre. Hogy mennyire szoros volt a verseny, azt jól mutatja, hogy 0,3 collal, vagyis alig egy centivel nagyobb képátmérővel már első is lehetett volna, hiszen a kitűnő minőségű IPS kijelzőre egy szavunk sem lehet. 1 pont.

Felhasználói felület és kényelmi funkciók

Balról jobbra: Samsung Galaxy S3 Neo; Sony Xperia M2; LG G2 Mini; Huawei Ascend G6

Fredo, a szívünk szakad meg, hiszen a Huawei Emotion UI felülete régóta nagy kedvencünk, így ha pusztán a felhasználói felületeket értékeljük, akkor a G6 bizony toronymagasan nyerte volna ezt a kört. Ugyanakkor úgy éreztük, hogy egy telefon kényelmes használatánál a felhasználói felület nem választható el teljesen az egyéb extra funkcióktól, amelyeket egy telefon nyújtani tud, így a kettőt együtt fogjuk értékelni.

LG G2 Mini: És így már nem is meglepő, hogy ezt a versenyszámot az LG telefonja vitte, hiszen a koreai gyártó verhetetlen, ha kényelmi szolgáltatásokról van szó. A telefon már a bekapcsoláskor felajánlja a Knock code megadását, a képernyő alján található navigációs gombok elhelyezése teljesen személyre szabható, kapunk vendég üzemmódot (gyakorlatilag a Windows vendég fiókjának megfelelő fícsör) és Qslide-ot, amellyel a legfontosabb alkalmazásokat közvetlenül az értesítési panelről érhetjük el. A kijelzőt két koppintással felébreszthetjük, újabb két koppintással pedig lezárhatjuk, a telefont lefordítva lenémíthatjuk az ébresztést és a bejövő hívásokat, valamint a videókat is szüneteltethetjük, a mobilt a fülünkhöz emelve pedig hívásokat kezdeményezhetünk.

Az intelligens képernyőnek köszönhetően a teló automatikusan bekapcsolva marad, ha a kamera érzékeli az arcunkat, az intelligens videó pedig automatikusan megállítja a videókat, ha a telefon nem érzékeli az arcunkat. Fontos megemlíteni továbbá a hangértesítést, valamint a billentyűzetet, amelynek legfelső sorában a számok is helyet kaptak, így kifejezetten kényelmesebben lehet rajta gépelni. Maga az LG UI 3.0 egyébként kellemesen személyre szabott és elég praktikus is, a főmenü például több almenüre van bontva, ami jelentősen megkönnyíti a tájékozódást. 4 pont.

Samsung Galaxy S3 Neo: A Samsung az LG-hez hasonlóan számos kényelmi funkcióval pakolta tele a telefont, a G2 Mininél felsorolt gesztusirányítások közül egyedül a képernyő két koppintással való felébresztése hiányzik. Cserébe kapunk egy borzasztóan aprólékosan beállítható energiatakarékos üzemmódot, amelyben a CPU teljesítményétől kezdve a képernyő képfrissítési sebességén keresztül a rezgés erősségéig mindent személyre szabhatunk, valamint egy osztott képernyős módot, amellyel egyszerre több alkalmazást is megjeleníthetünk a képernyőn.

A Galaxy S3 Neo billentyűzete a legpontosabb, amivel ebben a kategóriában találkoztunk, és jó hír, hogy a telefont oldalra fordítva is csak nagyjából a kijelző felét foglalja el, így kényelmesen lehet vele dolgozni utazás közben is. Érdekes, bár a többség által valószínűleg soha nem használt funkció a biztonsági asszisztens, amellyel vészhelyzetben helyadatokkal ellátott képeket küldhetünk az előre megadott partnereknek, akik így azonnal a segítségünkre siethetnek. A TouchWiz felhasználói felület egyetlen hátránya, hogy sok helyet foglal, így hiába kapunk a Samsungnál 16 GB belső tárhelyet, ebből 4,3 GB-tól azonnal elbúcsúzhatunk. 3 pont.

Huawei Ascend G6: Az iOS-szerű, főmenütől mentes Emotion UI szinte tökéletes, de akinek ez nem jön be, az választhatja az egyszerű módot is, amely egy Windows Phone-szerű, csempés elrendezést takar. Kiemelnénk a telefonkezelő funkciót, amelyben mindent megtalálunk egy helyen, amire a telefon karbantartásához szükségünk lehet tárhelytisztítótól az energiatakarékos beállításokig, így mindössze néhány kattintással, pillanatok alatt rendbe szedhetjük a meglassult vagy túl gyorsan lemerülő telefonunkat. Negatívum, hogy a testelt telefonok közül a G6 az egyetlen, ami nem biztos, hogy meg fogja kapni a legújabb 4.4-es Android frissítést, de ez legfeljebb csak másodlagos szempont lehet a választásban. 2 pont.

Sony Xperia M2: Egy kicsit szégyelljük magunkat az M2 utolsó helye miatt, hiszen valószínűleg a Sony érzett rá a legjobban, hogy mi az, amire egy átlagos felhasználónak szüksége van. Gyors, a stock Androidhoz közelítő felhasználói felület, amelyet nem terheltek a legtöbb felhasználó által valószínűleg elég ritkán használt extra funkciókkal sem. Nagyon jó ötlet az intelligens csatlakozás, amellyel nagyon széles körűen automatizálhatjuk a telefon működését, például a fülhallgató csatlakoztatásával automatikusan elindíthatjuk a zenelejátszót vagy egy konkrét számot is (de bármilyen más alkalmazást is hozzárendelhetünk), és ugyanígy megadhatjuk azt is, hogy ha a telefont estére töltőre dugjuk, akkor automatikusan átváltson rezgő módra. 1 pont.

Alkalmazások

Balról jobbra: Samsung Galaxy S3 Neo; Sony Xperia M2; LG G2 Mini; Huawei Ascend G6

Nagyon szubjektív kategória következik, hiszen extra alkalmazásokat szinte az összes gyártó pakol a telefonra, az pedig, hogy ezek közül ki melyiket találja a leghasznosabbnak, eléggé személyfüggő. A szokásos alkalmazások (számológép, naptár, Google-appok stb.) felsorolásától most eltekintünk, hiszen ezek mindegyik telefonon megtalálhatóak.

LG G2 Mini: Gyakorlatilag kilóra megvettek minket azzal, hogy a Box felhőszolgáltatáshoz alapból 50 GB ingen tárhelyet adnak minden új felhasználónak, ez pedig önmagában annyira erős érv, hogy a G2 Mini az all time kedvenc alkalmazásunk, a Quick Remote nélkül is megkapta volna az első helyet. A telefonunk univerzális távirányítóként való használatát lehetővé tevő szoftver mellett kapunk még egy ügyes dokumentum nézegető programot (ThinkFree Viewer), egy látványos időjárás applikációt, és nagy piros pont jár a fájlkezelőért is, ami a megszokottnál sokkal átláthatóbban, a különböző fájltípusokat (videók, képek, doksik stb.) külön mappákba rendezve segíti a felhasználók tájékozódását. 4 pont.

Sony Xperia M2: Nagy kár a kihagyott ziccerért, hiszen ha a Playstation Mobile és Video Unlimited szolgáltatások hazánkban is elérhetőek lennének, akkor az M2 olyan toronymagasan nyerte volna ezt a kört, hogy a plafon adja a másikat. Azért így is kapunk szép számmal, de inkább a szórakoztató, mint a kifejezetten hasznos fajtából: a TrackID-vel például a Shazaamhoz hasonlóan zeneszámokat azonosíthatunk, a TrackID TV pedig elvileg ugyanezt tudja a tévéműsorokkal. A Pixlr Express egy képmanipuláló program, amelyben megdöbbentően sok és használható filterből válogathatunk, effektezhetjük a képeinket és szöveget is elhelyezhetünk rajtuk. Ezen kívül van még Office Suite (béta) és rajz alkalmazás, valamint alapból megkapjuk a Garmin Navigation navigációs rendszert, ami azért nem piskóta. 3 pont.

Samsung Galaxy S3 Neo: A Galaxy S3 Neo nagyon régóta az első telefon, amelyben nem akarjuk majd azonnal az indítás után pánikszerűen telepíteni a Chrome­­+Opera Mini kombót, ugyanis az alap böngésző annyira jó, hogy eszedbe sem jut lecserélni. Talán a leghasznosabb alkalmazás a Samsung link, amely lehetővé teszi, hogy a tartalmainkhoz bármilyen eszközön hozzáférjünk, emellett kapunk egy sztorialbumot, group playt és chatON instant üzenetküldő programot is. 2 pont.

Huawei Ascend P6: a Huawei nem sokat adott, a Kingsoft Office mellett csak egy előre telepített Twitter és Facebook alkalmazást találtunk. A telefon mellett szól, hogy a videó- és zenelejátszót is tökéletesen hozzáigazították az Emotion UI letisztult dizájnjához, valamint kényelmes, hogy a Google alkalmazásokat rögtön külön mappában találjuk. 1 pont.

Kamera

Bal felső: Samsung Galaxy S3 Neo; Jobb felső: Sony Xperia M2; Bal alsó: LG G2 Mini; Jobb alsó: Huawei Ascend G6

Samsung Galaxy S3 Neo: A Samsung előnye talán ebben a kategóriában volt a legnagyobb a versenytársakhoz képest, az S3 Neo mind hardware-ben, mind pedig a kamera alkalmazásban a legjobbnak bizonyult. Az autofókusz annyira gyors, hogy egy ideig úgy tűnt, mintha a telefon egyáltalán nem is fókuszálna, ezzel együtt is az S3 Neo készítette a legszebb képeket. A kamera alkalmazás az arcszépítéstől a sorozatfelvételen keresztül egészen a kép és videó egyidejű rögzítéséig mindent tud, amit egy telefonnak tudnia kell, és a képeket rögtön méretre vághatjuk, effektezhetjük, díszíthetjük is. Ilyen gazdag lehetőségekkel utoljára Nokiáknál találkoztam, ez pedig nagyjából midnent elárul az S3 Neóról. 4 pont.

Sony Xperia M2: Amikor megláttuk a virtuális valóság alkalmazást, már sejtettük, hogy itt bajok lesznek. Mindjárt jön az LG, aminek rendszerint nagyon rendben van a kamera alkalmazása, erre itt ez a virtuális valóság, aminek értelme nincs, nagyon kezdetleges, de akkora poén, hogy na. Szerencsére a Sony kamera alkalmazása ezen kívül is rendben van, "eltanulták" a többeiketől a timeshift burstot, amivel a legjobb fotót választhatjuk ki, meg az arckép lágyítását is, ami ma már szinte kötelező eleme minden tisztességes kamera alkalmazásnak. A telefon egyébként szerintünk szebb képeket készít, mint a G2 Mini és az Ascend G6, valamint ez volt az egyetlen teló, amelyen találtunk dedikált fotógombot, így a második helye teljesen megérdemelt. 3 pont.

LG G2 Mini: A kamera alkalmazás nem olyan összetett, mint pl. a G Flexnél, de van HDR, panoráma, sorozatfelvétel, szépség felvétel, pillanatfelvétel és sport is, tehát egy elég jól összeállított, használható csomagot kapunk, egy kellemesen letisztult és átlátható kezelőfelülettel megspékelve. A fényképek minőségére nem lehet panasz, bár az Ascend G6-ot inkább az alkalmazásban, mint képminőségben előzi. 2 pont.

Huawei Ascend G6: Az Ascend G6-nál midnenképpen ki kell emelni a mára már a Huaweik jellegzetességévé vált öt megapixeles előlapi kamerát, amivel kitűnő szelfiket lőhetünk. A nyolc megapixeles elsődleges kamera jó, de a konkurensekhez képest azért egy árnyalattal gyengébb fotókat készít, így bár különösebb gond nincs vele, mégis az utolsó helyre kell, hogy soroljuk. 1 pont.

Akkumulátor

LG G2 Mini: Volt egy olyan pillanat, amikor úgy tűnt, hogy az LG G2 Mini készenléti állapotban egyáltalán nem hajlandó áramot fogyasztani, így ha a telefont csak és kizárólag arra használjuk, hogy megnézzük rajta a pontos időt, akkor elég lesz egy-két havonta feltölteni. Ez nem is meglepő, hiszen a telefonban egy hatalmas, 2440 mAh-os akksit találunk, amivel közepes fényerőn, normál használat mellett akár két napot is kihúzhatunk, de a full HD filmeket és a számításigényesebb játékokat is nagyjából hét órán keresztül tolhatjuk rajta megállás nélkül. Sajnos a G2 különösen hajlamos arra, hogy a háttérben futó programok lezabálják az akkumulátort, így arra oda kell figyelni, hogy a nem használt appokat mindig gondosan bezárjuk. 4 pont.

Sony Xperia M2: A 2300 mAh-os akksival felszerelt Xperia M2 nem sokkal marad el az LG telefonjától, mégpedig annyira nem sokkal, hogy a filmek és játékok alatt nagyjából ugyanúgy fogyasztja az akksit, mint a G2 Mini. Különbség igazából a készenléti állapotnál és a hétköznapi használat során figyelhető meg, de ha nem telefonálunk naponta öt órát, akkor az M2 sem fog csontra lemerülni a nap végére. 3 pont.

Samsung Galaxy S3 Neo: Annak ellenére, hogy az S3 Neóban csak 2100 mAh-os akksit találunk, a telefon a full HD filmek alatt jobban teljesített, mint az M2 és a G2 Mini, egész pontosan tíz órán keresztül figyelhettük volna Brian Cranston szerencsétlenkedését a Godzillában, ha nem halna meg a harmincadik perc környékén (hupsz!). A telefon aktív használat mellett is nyolc óráig bírja a netezést és telefonálgatást, tehát átlagos felhasználó kezében vidáman elvan egy napig, játékok esetében pedig nagyjából 4-5 órás üzemidővel számolhatunk. Fontos kiemelni, hogy a Samsung telefonja érezhetően gyorsabban tölthető a többinél, ezért ezt külön le is mértük: alig több, mint két óra alatt lehet teljesen feltölteni az akkumulátort. 2 pont.

Huawei Ascend G6: A 2000 mAh-os akkumulátor még mindig elég tekintélyes, és arra bőven elég, hogy a telefon kibírja egy napig töltés nélkül (aktív használat mellett nagyjából hét órát bír). A filmeknél és játékoknál egyaránt nagyjából négy órás üzemidővel számolhatunk. 1 pont.

Ár

Ha kártyafüggetlenül akarjuk megvenni a telefonokat, akkor nem sok különbség van a telefonok árában: a cikk írásakor a Huawei és az LG telefonjához a legolcsóbban 45, a Sonyhoz 49, a Samsunghoz pedig 54 ezerért juthatunk hozzá, de ezek az árak gyakorlatilag hetente változhatnak kisebb-nagyobb mértékben. Mivel azonban a legtöbben általában valamilyen számlás előfizetéshez csatolva vesznek új telefont, ezért megnéztük, hogy mi a helyzet a szolgáltatóknál. A Vodafone-nál és a Telenornál a hasonló árú Go és Start díjcsomagokat, míg a T-mobile-nál a kicsit drágább Move S-t vettük alapul.

And the winner is...

Kicsit meglepődtünk, hiszen a teszt előtt biztosra vettük volna, hogy a Galaxy S3 Neót megszorongatni sem fogja senki.Ehhez képest a pontok összeadása után a következő sorrendet kaptuk:

1. LG G2 Mini, 25 pont
2. Samsung Galaxy S3 Neo, 22 pont
2. Sony Xperia M2, 21 pont
4. Huawei Ascend G6, 15 pont

A Samsung telefonja tényleg nagyon erős hardverben és kamerában is, ugyanakkor látszik rajta, hogy eredetileg nem középkategóriás telefonnak készült, így sokkal rapszodikusabban teljesített, mint a mai kor igényeihez igazított telefonok, ráadásul a négy telefon közül ez volt a legdrágább.

Az LG G2 Mini sok területen nyújtott kiemelkedőt, akkumulátorban és a felhasználói élményben nincs párja, és mellette szól a zseniálisan kis méret is, ami nem ment a kijelző méretének a rovására.

A Sony Xperia M2 minimális különbséggel a harmadik helyre szorult, viszont az összes telefon közül talán ez teljesített a legegyenletesebben, és bár a többi telefonnál az extra funkciókat plusz pontokkal értékeltük, ezekre egy átlagos felhasználónak egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagy szüksége van.

Bár az Ascend G6 a papírforma szerint az utolsó helyen végzett, mindenképpen figyelemre méltó, hogy a nyolcból két kategóriát is elvitt. Ami a helyezésekből nem látszik, hogy a legtöbb kategóriában csak minimálisan volt lemaradva a többi telótól, így ha a kínaiaknak ezt a minimális különbséget is sikerül majd eltüntetniük, akkor a Huawei végleg felnő a többi gyártóhoz.HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.